Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför tycker svenskar att miljöforskning är viktigast

Publicerad: 10 juni 2010, 06:25

Forskningssatsningar inom energi, miljö och medicin prioriteras högst av det svenska folket. Det framgår av en undersökning från Vetenskap & Allmänhet.


Ämnen i artikeln:

Forskning

Bara var fjärde svensk tycker att Sveriges forskningsklimat är bra. Knappt hälften, 45 procent, tror att ökade satsningar på forskning ger ett bättre samhälle. Det framgår av en undersökning bland 3.000 svenskar från föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA.

Förtroendet för svensk forskning är på tillbakagång, visar undersökninge. 38 procent tycker att forskningen är konkurrenskraftig vilket är en minskning med 15 procentenheter sedan 2003. Högutbildade har högre förtroende än andra för forskare och är mer positiva till forskningens möjligheter. Däremot ser de mer negativt på forskningsklimatet i landet.

Sju procent tycker inte att forskare tar etiska frågor på allvar och lika många menar att fusk inom forskningen är vanligt.
För forskare inom energi, miljö och medicin finns åtminstone något inslag av goda nyheter i undersökningen. Dessa områden prioriteras nämligen högst av svenskarna.
− Områden som uppfattas som ”nyttiga”, som ofta uppmärksammas i media och som många känner sig berörda av, vill man satsa mest på, säger Karin Hermansson, utvecklingschef på VA, i en kommentar på föreningens webbplats.

Läs mer om undersökningen på SOM-institutets webbplats(länk längst ned på sidan): www.v-a.se.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.