Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför undantar EU flyget från utsläppshandeln

Publicerad: 3 januari 2014, 09:11

EU väntas besluta om att på lång sikt undanta icke-europeiska flygningar från utsläppshandeln.


Riksdag & Departement berättar idag om EU:s väntade beslut att undanta icke-europeiska flygningar från utsläppshandeln. Orsaken till beslutet uppges vara att uniounen vill lätta på internationella spänningar och så småningom få till ett globalt handelssystem.

Enligt IEA står flyget idag för 2,5 procent av de globala utsläppen och sedan 2012 ingår flyget i EU:s handelssystem för utsläppsrätter – ETS. Många stora nationer utanför EU, som USA och Kina, vägrade emellertid att gå med på EU:s regler då de infördes.

EU beslutade därför redan under 2013 att tillfälligt undanta flyg från icke-europeiska länder från ETS. Samtidigt kom man överens i FN:s internationella luftfartsorganisatione ICAO om att införa ett globalt utsläppssystem år 2016 som ska börja gälla 2020.

Det EU-beslut som nu väntas under våren är ett mer långsiktigt undantag för icke-europeisk flygfart. Undantaget kommer förmodligen att gälla ända till dess att det globala systemet sätts i bruk.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.