Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför underkänns pensionsbolagen på hållbarhet

Publicerad: 4 augusti 2014, 07:15

Många pensionsbolag stoltserar med etiska nischfonder, men saknar en övergripande hållbar strategi. I en ny rapport få endast tre av tolv bolag godkänt.


I en ny rankning har Söderberg och Partners, som förmedlar pensionsförsäkringar, satt betyg på tolv pensionsbolags hållbarhetsarbete. Tre av bolagen får grönt betyg: Swedbank, Folksam och SPP. Lika många får gult betyg och så många som hälften av de rankade får det röda, underkända betyget. Det rapporterar Sveriges Radio.

De bolag som får bottenbetyget är AMF, Handelsbanken, Nordea, SEB Nya, SEB Gamla och Länsförsäkringar.

Rankningen omfattar bland annat aspekter som miljö, mänskliga rättigheter och etik. Enligt Dagens Nyheter har analytikerna granskat hur väl hållbarhet är integrerat i organisationen och om bolagen jobbar förebyggande istället för att reagera för att undkomma negativ publicitet.

Kajsa Brundin, livbolagsanalytiker på Söderberg och Partners, säger till Sveriges Radio att resultatet är överraskande dåligt. Särskilt då flera av bolagen marknadsför sig som hållbara. Brundin menar dock att bolagen ofta har valt att ha etiska nischfonder snarare än en övergripande strategi för hållbara pensioner.

Hon menar att ett aktivare hållbarhetsarbete är viktigt för att få bra avkastning från fonderna på sikt.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.