måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför utvecklas inte svensk rovdjursturism

Publicerad: 11 november 2010, 09:54

Finska företag tjänar 60 miljoner kronor varje år på rovdjursturism. Sverige ligger hopplöst på efterkälken, rapporterar SR Ekot.

Ämnen i artikeln:

Varg

Finska entreprenörer satsar rejält på att utveckla sin rovdjursturism. Tio företag drar varje år in cirka 60 miljoner kronor på verksamheten. Det har gått så långt att svenska tjänstemän åker dit på studiebesök.

– Till de här platserna kommer under nätterna björnar, vargar och järvar. Vi såg under tre dagar fem-sex björnar, havsörn och lite andra fåglar, säger Johan Nyqvist på länsstyrelsen i Västerbotten till SR Ekot.

Ekoturismföreningen menar att Sverige skulle kunna tjäna minst lika mycket som Finland på rovdjursturism. Men det händer inte. En orsak är att myndigheterna inte tillåter företag att lägga ut åtel för att locka fram rovdjuren – EU:s lagstiftning sätter stopp för utfodring av kött till djur som kan bli människoföda.

En annan orsak är att rovdjuren och indirekt rovdjursturismen konkurrerar med den lukrativa jaktturismen – något Miljöaktuellt tidigare rapporterat om – en bransch som omsätter cirka 200 miljoner kronor. Dessa entreprenörer vill inte att rovdjuren äter upp deras bytesdjur, till exempel rådjur och älgar.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev