Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför vågar inte politikerna prata om klimatet

Publicerad: 2 september 2022, 11:11

Narrativet är att Sverige är bäst i världen, enligt Erik Jönsson

Foto: Fotograf Johan Wingborg

Det vore politiskt självmord att säga att vi behöver sänka vår levnadsstandard. Därför har klimatfrågan hamnat i skymundan i årets val. Den slutsatsen drar Erik Jönsson, statsvetare vid Göteborgs Universitet och expert på väljaropinion.


Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikVeckobrevToppnyheter fredag

Trots forskarnas varningar om en klimatkatastrof domineras valrörelsen av andra frågor. Världsläget och föreställningen om att Sverige är bäst är ett par förklaringar, enligt statsvetaren Erik Jönsson.

Varför får inte klimatfrågan mer plats i årets valrörelse?

– Klimatet och miljö är en av de viktigaste frågorna för väljarna. Varför den inte får större genomslag är svårt att veta men min gissning är att det nu finns mer pressande frågor som berör ens vardag, säger Erik Jönsson till Aktuell Hållbarhet.

De senaste åren har omkring var fjärde väljare rankat miljö och energi som den viktigaste valfrågan. Det är en betydligt lägre nivå än i slutet av 80-talet, trots forskarnas återkommande varningar om en annalkande klimatkatastrof. I dag handlar det om ett globalt hot som väljarna inte upplever inpå de egna knutarna. Skepsis mot vetenskapen och en viss uppgivenhet kan också spela in, enligt Erik Jönsson. Här har också den svenska självbilden betydelse:

– Vi har invaggats i ett narrativ att vi är så himla bra i Sverige. Då kan man bli bekväm och tycka att förändringarna ska göras någon annanstans.

Mer än hälften av väljarna pekade ut klimatfrågan som den viktigaste att ta itu med i en av valforskarnas undersökningar. Samtidigt var bara var femte väljare beredd att göra egna uppoffringar och sänka sin levnadsstandard.

– Det framhålls ofta att vi är ett framgångsland inom klimat och ska vara ett föredöme. Narrativet är att vi är bäst i världen och ska exportera den framgången till andra länder.

Här finns en tydlig skillnad mellan höger och vänster i synen, enligt Erik Jönsson.

– Högern tänker mer i termer av att vi gör mest nytta om vi bidrar till omställningen i till exempel Indien, säger han och fortsätter:

– Högern tror också mer på att tekniska lösningar kan råda bot på problemen medan vänstern är mer beredd att lägga om livsstilen och sänka levnadsstandarden. Det framställs ibland som att högern inte bryr sig om klimatfrågan, men de ser problemet annorlunda än vänstern.

Här finns också en skillnad mellan könen. Kvinnor är mer beredda att göra uppoffringar än männen.

Sverigedemokraterna har den mest klimatskeptiska hållningen, enligt statsvetarna, medan Miljöpartiet är mest berett att ta till åtgärder för att hejda klimatförändringen. 

Varför är SD det näst största partiet i opinionen medan MP lyckats kravla sig över fyraprocentsspärren?

– Miljöpartiet borde ha ett större genomslag utifrån hur opinionen ser ut. Men det är få som röstar utifrån en enda fråga.

1944 forskare skrev nyligen en debattartikel i Aftonbladet där de anklagade politikerna för att inte ta klimatfrågan på allvar. 

Är det politikerna eller deras väljare som är bromsklossen i klimatfrågan?

– Givet världsläget är det svårt för en politiker att gå ut och säga att vi ska sänka vår levnadsstandard. Jag tror det vore politiskt självmord – tyvärr.

Sten Sjögren

Reporter

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.