tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför vägrar KemI lämna ut bisfenol-adresser

Publicerad: 22 augusti 2013, 09:51

Fastighetsägares ekonomi är viktigare än människors hälsa. Den slutsatsen drar tidningen VVS-forum efter att kammarrätten gett Kemikalieinspektionen rätt i att inte lämna ut vissa uppgifter.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I mars avslöjade tidningen VVS-forum att KemI hittat bisfenol a i dricksvattnet i 22 lägenheter. När VVS-forum begärde ut handlingar om ärendent utelämnade Kemikalieinspektionen (KemI) adresserna till de aktuella fastigheterna. KemI hänvisade till en paragraf i offentlighets- och sekretesslagen som säger att en myndighet kan vägra lämna ut en uppgift om denna ”kan antas medföra (ekonomisk) skada för vissa fysiska eller juridiska personer”.

VVS-forum överklagade beslutet till kammarrätten som dock gav KemI rätt. Nu överklagar tidningen till Högsta förvaltningsdomstolen och pekar på frågans stora allmänintresse och det faktum att de boende i de aktuella fastigheterna borde få kännedom om att dricksvattnet innehåller det hormonstörande ämnet.
Tidningen får medhåll av VVS-företagens förbundsjurist som konstaterar att sekretess inte gäller för uppgifter i tillsynsverksamhet, om intresset av allmän kännedom har sådan vikt att uppgifterna bör lämnas ut.

Erik Gravenfors som är
projektledare på KemI säger till Miljöaktuellt Idag att uppgifterna som VVS-forum har gått ut med är felaktiga.
– Vi har kontaktat alla bostadsrättsföreningar som är aktuella och informerat om de halter som varit i just deras vatten. Det ansvaret har vi tagit, säger Erik Gravenfors.
Han anser att beslutet att inte lämna ut adresserna är riktigt.
– Det finns inget intresse just nu att gå ut med en massa adresser som ingått i utredningen, säger han och menar att det är upp till de enskilda bostadsrättsföreningarna att meddela boende och eventuella köpare om problemen.
Men hur skulle det kännas för dig som privatperson om du köpte en lägenhet med bisfenol a i dricksvattnet utan att du visste om det? Och att du sedan fick veta att KemI hade hemlighållit den här informationen?
– Vi gör bedömningen om detta är ett allmänt intresse eller ett folkhälsoproblem. Då går vi givetvis ut med information. Antalet bostäder som har dricksvattnet relinat (plastfodrade ledningsrör, reds anm) är i dag försvinnande litet – bara runt 3 000 lägenheter totalt. Sannolikheten att du som bostadsköpare skulle råka köpa en bostad där dricksvattnet är relinat och dessutom har dricksvatten innehållande bisfenol a är osannolikt liten.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev