Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför växer isen på Antarktis

Publicerad: 3 april 2013, 09:02

Medan isen på Arktis smälter i snabb takt har isen på Antarktis ökat. Vad detta beror på är forskarna osäkra över men mycket tyder på att klimatförändringarna spelar roll även här.


Ämnen i artikeln:

Arktis

Under de senaste 30 åren har havsisen på Arktis minskat med över 15 procent, under samma tidsperiod har isen på Antarktis ökat med 5 procent. Richard Bintanja och hans kollegor på Royal Netherlands Meteorological Institute menar att detta beror på att djuphavsvattnet 100 meter ner värmts upp. Det varma vattnet smälter ner de isberg som lossnat från kontinenten till mindre isblock som flyter upp till ytan och kyler ner ytvattnet. Detta skriver New Scientist.

Den goda nyheten med denna hypotes är att lagret av kallt ytvatten kan isolera den kvarvarande flytisen från de varma underströmmarna och bevara Antarktis is intakt. Men om Bintanjas teorier stämmer kan det också få oväntade konsekvenser för havsnivåerna.

Klimatmodeller har hittills visat att en varmare värld kommer bidra till att is från Antarktis smälter ner och höjer havsnivån. Parallellt med detta kommer atmosfären att värmas upp, något som gör att den kan hålla mer fukt. Detta kommer generera mer snöfall över Antarktis. Snön kommer lägga sig i högar och hålla vattnet borta från oceanerna och höjningen av havsnivån, till följd av avsmältning från Antarktis, kommer därför att minska eller till och med avta.

Men Richard Bintanja och hans kollegor menar att detta är felaktigt. Varma undervattensströmmar kommer fortsätta bryta loss isblock men luften runt Antarktis kommer att vara kallare än man tidigare trott och därför kommer mindre havsvatten avdunsta. Havsnivån kommer således att stiga trots att klimatet blir kallare.

Bintajas teori är en av många gällande hur Antarktis isar kommer att påverka klimatet. Frågan måste lösas om vi ska kunna fastställa hur det blir med höjningen av havsnivån.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Arktis

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.