Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför vill 75 % ha elbil

Publicerad: 19 Mars 2009, 13:29

Tre fjärdedelar av svenskarna vill ha en elbil. Det är inte bara miljöhänsyn som skapar intresset.


Tre av fyra vill ha en elbil i Sverige. Ännu fler vill ha en laddhybrid. Det visar en undersökning från Elforsk som utreder förutsättningarna för att få ut 600.000 elbilar och laddhybrider på vägarna till 2020.

Detta visar att det finns ett mycket stort intresse bland allmänheten för elfordon. De allra flesta klarar också det mesta av resandet med en elbil. Det är ytterst få resor som är längre än vad en laddning i en ny elbil klarar, säger Stefan Montin, programchef på Elforsk i en kommentar.

Några procent är negativa till elbilar, enligt undersökningen. Orsakerna är främst att de tillfrågade inte tror tekniken är mogen och att priset kommer att bli för högt.

Intresset är störst bland män och det drivs i första hand av män. Men även teknikintresserade gillar tanken. Elbilar och laddhybrider bygger på ny teknik vilket väcker deras intresse. Stilorienterade grupper uttrycker också gillande. Ett elfordon passar deras stil, menar de i undersökningen.

– De teknikintresserade och stilorienterade är speciellt intressanta eftersom de oftare är tjänstebilsförare. Mycket talar därför för att de kan bli nyckelgrupper när elfordon ska etableras på marknaden, säger Mats Lindgren vd på Karios Future som ansvarat för undersökningen.

Priset blir avgörande när valet står mellan elbil och en konventionell bil. Av de intresserade kan drygt 40 procent tänka sig att lägga 20.000 kronor eller mer extra i samband med köp av en elbil eller laddhybrid.

Elforsks slutsats av undersökningen är att målet om 600.000 bilar är realistiskt. Infrastruktur finns i stor utsträckning på plats även om det till exempel saknas ladduttag i stadsmiljöer, på vissa arbetsplatser och vid köpcentra.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.