Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför vill ålfiskarna att ålen ska lifta med lastbil

Publicerad: 1 September 2011, 09:53

Nu har också fiskarna vaknat och förstått att ålen är på väg att dö ut. För att rädda ålen, eller ålfisket, skickar man en lista med förslag till den nya Havs- och vattenmyndigheten.


Ämnen i artikeln:

Ålfiske

Sveriges Fiskares Riksförbund vill låta ålen lifta med lastbil till sina lekbestånd. På så sätt hoppas man att bestånden ska räddas för framtiden. Förslaget är ett av många som SRF nu skickar till nya Hav- och vattenmyndigheten, berättar SR Ekot.
– Vi vill helt enkelt ge kommande generationer möjlighet att fiska ål, säger Mats Ingemarsson som är ordförande i SFR:s ål- och insjökommitté till SR Ekot.

Från årsskiftet är ålfisket förbjudet också på västkusten och är därmed fredad över hela Sverige. Däremot delas det ut dispenser – bland annat i Blekinge. Miljörörelsen i Sverige är kritiska till dispenserna som man anser är väl generösa med tanke på att ålen är en akut utrotningshotad art.

Ålfiskarna själva tycker emellertid att fisket är hårt reglerat.
– Nu får man fiska i max 90 dagar och minimimått råder på den fisk som fångas. Så var det inte förr, då krävdes bara fiskerätt för att få fiska ål, säger Mats Ingemarsson.

Att till exempel forsla ålen från insjöar med lastbil förbi olika hinder som vattenkraftverk kan enligt ålfiskarna stärka ålbestånden så att kommande generationers fiskare får fiska ålen precis som man alltid gjort.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Ålfiske

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.