måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför vill Carlgren betala för att stoppa vargtjuvjakt i renbetesland

Publicerad: 9 februari 2011, 08:21

Invandrande vargar från Finland överlever sällan sin tid i renbetesland. Nu vill Andreas Carlgren ge pengar till samerna för att skapa fri lejd för vargar genom en så kallad ”vargkorridor”.

Ämnen i artikeln:

VargjaktVargAndreas CarlgrenPolitik

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är tidningen Riksdag & Departement som berättar om förslaget om en vargkorridor som miljöminister Andreas Carlgren nyligen presenterade. Uppdraget att uterda möjligheterna har getts till den pågående Rovdjursutredningen.

Enligt R&D finns det all anledning för regeringen att stressa på införseln av nya vargar. EU-kommissionen inledande process mot Sverige bygger till stor del på att inget gjorts för att införa vargar trots att man jagat arten två år i rad. De svenska djurparkerna sågade dessutom förra veckan fullständigt regeringens tankar om att redan i vår plantera ut vargvalpar i det vilda.

Exakt vad som menas med en vargkorridor är emellertid inte riktigt klargjort. Då R&D frågade Andreas Carlgren, Naturvårdsverket och tjänstemän på miljödepartementet så får de inga raka svar. Klart är att vargen ska bli märkt med en sändare då den passerar gränsen. Därefter är tanken att staten ska hjälpa till att förebygga skador då det är möjligt, samt reparera de skador som vargen ställer till med. Det handlar kort och gott om att kompensera samerna ekonomiskt – en kompensation som står utanför ordinarie rovdjursersättning.

Exakt vad som händer om vargen trivs i renbetesland och slår sig till ro där är det emellertid ingen som idag kan svara på.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev