Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför vill oppositionen stoppa svensk utvinning av naturgas och olja

Publicerad: 9 augusti 2010, 05:29

Intresset för att utvinna olja och naturgas i Sverige ökar. Men om de rödgröna vinner valet kan de komma att stoppa planerna genom att ändra i minerallagen.


Ämnen i artikeln:

NaturgasOljaPolitik

Just nu pågår omfattande provborrningar där man letar efter olja och gasfyndigheter i Sverige. Bland annat har Shell tre provborrnignsprojekt i Skåne där man letar efter gas. Enligt minerallagen kan kommuner inte stoppa provborrningar av den här typen. Men en enkät som SR Ekot gjort visar att minerallagen kan komma att ändras om de rödgröna får makten efter valet.

Ekots enkät till samtliga riksdagspartier visade att en rödgrön valseger skulle kunna innebära en förändring av minerallagen – som reglerar olja och gasutvinning. Förändringen skulle leda till att stoppa en storskalig utvinning av gas och olja i Sverige.
– Det är att vi inte ser att vi ska ha storskalig utvinning av naturgas för det går inte att förena med de klimatambitioner vi har. Och det innebär att vi bland annat är beredda att göra översynen av minerallagen eftersom vi ändå ska göra det i samband med begränsningen av uranbrytningsmöjligheten, säger socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Thomas Eneroth till SR Ekot.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

NaturgasOljaPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News