Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför vill regeringen sänka miljömålen

Publicerad: 12 mars 2010, 12:55

De 16 uppsatta miljömålen har visat sig svåra att nå. Regeringens åtgärd – att sänka målen.


Ämnen i artikeln:

MiljömålPolitik

Det är Sveriges Radios Ekot som rapporterar om de nya formuleringarna kring miljömålspropsitionen som regeringen väntas besluta om nästa vecka. Att sänka miljömålen är enligt Miljömålsrådets ordförarnde Eva Eriksson (fp) helt rimligt.
– Det kan man se som en ambitionssänkning, men samtidigt kan man se det som att vi vill kunna peka på att de åtgärder som görs också kommer att ge resultat. Det känns bra nu att man får ett system som blir realistiskt att hantera, säger hon till Ekot.

Miljö- och jordbruksutskottets ordförande Anders Ygman (s) är kritisk. Och säger till Ekot att det är pinsamt att regeringen inte gör mer för miljön och att man väljer att formulera om målet istället för att föreslå åtgärder för att nå de viktiga målen.

Enligt Miljömålsrådets bedömning är 9 av de 16 målen mycket svåra eller till och med omöjliga att nå. I den kommande propositionen anslås enligt Ekot heller inga nya pengar. Något som gjort många i miljöröreslen besvikna.

I den kommande propositionen beskrivs hur omfattande nya åtgärder behövs för att målen ska nås, till exempel frisk luft, levande skogar och mindre övergödning.

Samtidigt anslås inga nya pengar, och det är Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson besviken på.
– Miljömålspropositionen är ett skal utan innehåll. Utan nya satsningar kan miljöproblemen inte lösas. När regeringen sänker takten i arbetet faller notan på våra barn, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

MiljömålPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.