söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför vill SD stoppa snabb ratificering av klimatavtalet

Publicerad: 28 september 2016, 08:35

Sverigedemokraterna motsätter sig en snabb ratificering av Parisavtalet. Istället för att förslaget får en extra snabb hantering i riksdagen vill SD att Sverige avvaktar EU:s beslut om utsläppsmålen.

Ämnen i artikeln:

KlimatavtalParisavtalet

Förra onsdagen ratificerades klimatavtalet från Paris av ytterligare ett 30-tal länder under ett FN-möte i New York. Avtalet träder i kraft när det godkänts av 55 länder, som står för minst 55 procent av de globala utsläppen. Redan har totalt 60 länder godkänt Parisavtalet, men de står bara för 47,8 procent av utsläppen. Nu är förhoppningen därför att fler länder snabbt ska godkänna avtalet så att det kan börja gälla innan klimatmötet i Marrakesh i november.

För att snabba på den svenska ratificeringsprocessen har regeringens proposition fått en extra snabb hantering i riksdagen. Sverigedemokraterna har dock, som enda parti i riksdagen, lämnat in ett motförslag. Sverigedemokraterna menar att Sverige istället bör avvakta ett EU-beslut om utsläppsmålen. Man motsätter sig också det liggande förslaget om bördefördelning av klimatminskningarna inom EU, eftersom det innebär att Sverige är ett av de länder som skulle minska sina utsläpp mest.
– Vi har inga problem med Paris-avtalet i sig. Vi tycker egentligen att det är alldeles för harmlöst och för okonkret och att kraven på länderna är för låga. Det förstärker det problem vi har idag med att vissa länder, till exempel Sverige, har en väldigt restriktiv politik på klimatområdet, samtidigt som länder som Kina fortsätter bygga kolkraftverk varje vecka, säger Martin Kinnunen, riksdagsledamot för SD och en av författarna av SDs motförslag.

Är det inte rimligt att Sverige minskar sina koldioxidutsläpp så mycket och så snabbt som möjligt?
– EU tänker ju också koppla Parisavtalet till nationella utsläppsminskningsmål och det får konsekvenser för Sverige. Vi tycker att det är rimligt att det arbetet är färdigt när vi ska ratificera det här avtalet så att vi vet vilka konsekvenserna blir. För sen kommer vi få höra i riksdagen att vi måste höja bensinpriser och göra en massa andra saker för att vi ska följa klimatmålet från Paris och då tycker vi att det är rimligt att allt är klart från början. Det var också regeringens position från början men nu har man plötsligt ändrat sig.

Varför är SD det enda partiet som är emot en snabb ratificeringsprocess?
– Jag vet inte varför alla har ändrat sig men jag skulle tippa på att man är rädd att man inte kommer att få sitta vid det finaste bordet på klimatmötet i Marrakesh. Men vi ser inget problem med att Sverige reser till Marrakesh utan att ha ratificerat avtalet.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev