tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför vill statens expertmyndighet att naturgas ska heta fossilgas

Publicerad: 28 december 2022, 14:26

Bilden föreställer en anläggning för naturgas. Eller som det numera hellre ska heta: fossilgas.

Foto: SergBob

Beslutet har redan hyllats på många håll. Men vad det kommer få för konsekvenser långsiktigt återstår att se.

Ämnen i artikeln:

VeckobrevKlimatpolitikEnergi och Miljö

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Naturgas borde heta fossilgas. Den rekommendationen kommer nu från Institutet för språk och folkminnen, Isof, som är en statlig expertmyndighet med uppdrag att bland annat bedriva språkvård och sprida kunskap om språk i Sverige.

Naturgas har länge varit den mest etablerade termen i svenskt språkbruk, skriver Isof på sin hemsida, men fossilgas har blivit allt vanligare i takt med att klimatfrågan och de negativa effekterna av just fossila bränslen hamnat i fokus. Samtidigt har det enligt myndigheten funnits viss förvirring kring begreppen: 

”En nackdel med termen naturgas är att den kan sammanblandas med termen biogas, eftersom betydelserna av förleden natur- och bio- ligger nära varandra. Risken för sammanblandning mellan termerna fossilgas och biogas är väsentligt mindre.”

Isof har en relativt nystartad arbetsgrupp som kallas Hållbarhetstermgruppen, som tar sig an termer och begrepp kring området hållbar utveckling, och det är den arbetsgruppen som nu alltså kommit fram till att ett namnbyte vore önskvärt. 

Beskedet från Isof har välkomnats på flera håll de senaste dagarna. Exempelvis på Twitter skriver Naturskyddsföreningens klimatchef David Kihlberg: ”Äntligen. Tagga gärna medier, myndigheter och företag som behöver uppdatera sig.” 

Och forskaren Mikael Karlsson vid Uppsala universitet, han kommenterar det hela så här: ”Skönt med ett kvitto på saken, efter att i 30 år skjutit in sura bisatser om att fossilgas är den korrekta termen. Återstår nu för riksdagen att ändra miljöbalken, naturgaslagen och några knippen andra författningar...”

Läs också: Permakris och agrivoltaisk teknik – här är nyorden som sammanfattar 2022

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev