Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Datorn har lärt sig läsa på läppar

Publicerad: 30 april 2009, 08:36

Forskare vid University of East Anglia har utvecklat en läppläsande dator som avslöjar vilket språk du talar och vad du säger.


Konsten att läsa folks läppar har funnits väldigt länge. Men det är inte alltid lätt. Speciellt om den person man försöker avläsa pratar snabbt och på ett språk du inte kan.

Nu har UEA, University of East Anglia in Norwich i UK, utvecklat en dator som kan känna igen språket som talas och registrera vad som sägs, skriver New Scientist på onsdagen.

Forskaren Stephen Cox och hans kollegor, vid UEA, var de som kom på idén. De använde sig av 21 flerspråkiga personer. De talade två eller tre av språken polska, ryska, franska, tyska, engelska, arabiska, mandarin, cantonese och italienska. Personerna läste upp samma dokument medan en kamera bevakade dem, fortsätter New Scientist.

Forskarna använde sig av ett facial recognition system för att kunna kartlägga hur personerna rörde på läpparna samt vissa ansiktsrörelser. Sedan analyserades materialet och man kunde se hur vissa rörelser gick att koppla ihop med ett speciellt språk, skriver New Scientist.

Även om personerna pratade riktigt fort gick det ändå att urskilja språket.

– Vi såg att de som pratade på franska hade en speciell läpp – rundning, medan arabiska hade tydligare tungrörelser, säger Stephen Cox till New Scientist.

Josefin Söderström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev