Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Datorn som klarade Ingos höger

Publicerad: 24 februari 2009, 05:35

Det började med en skräll när det lilla svenska bolaget debuterade i USA.


Året var 1989 och platsen mässan Comdex, som då hölls i Chicago. Idén att låta vår världsmästare visa vad den svenska, slagtåliga industridatorn tålde var klockren. Det lockade publik och det gav uppmärksamhet till och med i New York Times.

– Men vi höll på att få hjärtslag, för när han fick på sig handskarna och hörde publiksorlet förvandlades han från den avspände, vänlige Ingo vi lärt känna till The Champ med adrenalinet på högtryck. Nu var det inte uppvisning längre. Vi trodde han skulle skrota vår dator när han drämde till med sin höger, berättar Jan Israelsson, en av bröderna som startade PCQT tillsammans med sin bror Claes och serieentreprenören Claes Persson.

Datorn klarade slaget och surrade på som vanligt. Evenemanget upprepades därför senare samma år i Stockholm. Tjugo år senare plockar bröderna Israelsson fram Ingos handskar och sidenmorgonrock ur sina gömmor. Ja till och med den rejält buckliga plåten har de sparat!

Bröderna Israelsson, Claes och Jan, vårdar minnet av vår världsmästare som slog ett slag också för svensk it-export.

Bolaget heter numera Aqeri efter sammanslagningen för ett par år sedan med kollegan Propac, ett Luleå som bygger fordonsdatorer.

– Det gav oss ett tredje ben att stå på. Datorer till gruvfordon och skogsmaskiner kompletterar våra områden militär och industri, säger vd Anders Brismo, som vågar vara försiktigt optimistisk krisen till trots.

Förra året tog riktig fart på slutet. Norska Thales beställde ruggad kommunikationsutrustning, leveranserna till svenska FMV rullade på och italiensk koncern lade en första beställning på ett antal boxar för säker kommunikation som ska tåla krafter på 50 G. Den gröna datorlådan står på ett underlag av rullad stålwire. Boxen är damm- och lufttät. Värmepipor leder ut värmen från processorn till fläktar i lådans väggar.

En militärdator till Italien. Byggd för palla en smäll på 50 G.

Men kan man verkligen se ljusningar i en tid de massapriserna sjunker, militären avrustar och verkstadsindustrin varslar?

– Träden måste bort i alla fall, vad man än gör med dem: pellets eller biobränsle. Finska Valmet, eller Komatsu Forest som det heter, går bra. Försvaret bantar men mer på folk än datorer och kommunikation. Internationell samverkan ökar i betydelse. Och så finns det ju andra länder än Sverige. Vi har etablerat oss i Indien, där försvaret är en miljardmarknad och vi siktar på Thailand och Singapore, säger Anders Brismo.

Dessutom ser han nya marknader i energisektorn och varför inte medicin. Skärmar utan emissioner till sjukhus exempelvis. Och han ser ett ökat behov av tålig utrustning också i andra civila miljöer än traditionell verkstadsindustri. Det kan ge också ett litet svenskt ingenjörsföretag en chans i världen.

Vi vandrar runt i labbet i industriområdet i Spånga. Mycket gröna burkar av olika slag till Norge, Sverige och Italien. Tätt mellan skruvhålen och starka torxskruvar som minskar risken att någon värnpliktig hobbymekaniker ska meka själv. Om mycket av innanmätet är hemligt så finns det detaljer på utsidan man kan berätta om – som de alldeles vardagliga och traditionella byglarna för hänglås på dörrar och luckor!

DU6 är en bildskärm som bland annat sitter på ratten i stridsfordon 90. Där används den också som fotsteg när föraren klättrar in och ut.

Överhuvudtaget är den här branschen rätt traditionell. Kunderna följer inte it-sektorns uppgraderingshysteri. Här ska grejorna bara gå och gå. Som datorn i vattenkraftverkets ställverk som efter ett dussin år såg ut som ett rostigt båtvrak. eller telefonväxlarna som man till slut hade glömt var de fanns efter tio år i Kosovo!

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.