Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Datorn som ska spöa folk i Jeopardy

Publicerad: 28 april 2009, 09:46

IBM har utvecklat Watson. Nu planeras det för tv-framträdande i evighetsserien Jeopardy.


IBM har tidigare tagit fram Deep Blue, datorn som vann över Garry Kasparov, världsmästaren i schack. Nu har företaget utvecklat ett program som påstås kunna utmana Jeopardy-mästarna, skriver Times på måndagen.

Jeopardy går ut på att frågan som ställs är formulerad så att den kan innehålla både relevant och irrelevant information.Det ger stora krav på kunskap och hur man listar ut ledtrådarna, skriver Times.

Såhär kan en fråga se ut: Flygande med en Westland Lynx turboshaft 1986 satte Trevor Eggington rekordet för en av dessa vid 249 mph. (svaret finns längst ned på sidan).

– Människor kan dela upp detta blixtsnabbt, men datorer kan inte veta vad som är viktigt och oviktig. Datorn måste överväga allting parallellt för att klura ut det, säger David, ledande forskare för Watson projektet till Times.

Watson utvecklades inte enbart för att utmana Jeopardy mästare.

– Det här handlar om att utveckla nya möjligheter. Tanken är att datorer ska bli bättre på läsa in vanligt språk. Det ultimata vore om Watson kan hjälpa människor som ska granska mycket information, säger David Ferrucci.

Programmet ska inte bara räkna ut vilka svar som troligen är rätt utan den ska också lista dem, med det mest sannolika svaret först.

– Den här typen av process är den viktigaste biten för att det ska funka. Det blir en helt annan typ av sökning än konventionell. Om man ska använda programmet i företag är detta nyckelstenen, säger David Ferrucci.

Svaret på frågan är: vad är en helikopter

Josefin Söderström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev