Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Datorprogram ska göra bevattning effektivare

Publicerad: 13 januari 2011, 09:19

NASA-forskare har utvecklat ett datorprogram som ska hjälpa jordbrukare att bevattna sina fält mer effektivt.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikNasaTeknik

NASA tror att deras nya datorprogram kan förbättra effektiviteten med mellan 20 och 25 procent, och eftersom jordbruksbevattningen står för nästan 70 procent av USA:s vattenanvändning så skulle det få stor betydelse, skriver Yale e360.

Programmet kombinerar data som samlas in via sensorer i jorden med väderobservationer och satellitdata över grödornas tillväxt, för att därefter uppskatta bevattningsbehovet på enskilda jordbruk. Jordbrukarna kan ta del av informationen via dator eller olika bärbara enheter.

Med informationen ska användarna kunna avgöra exakt hur mycket vatten som behövs på sina åkrar eller vingårdar, och därmed kunna producera lika mycket grödor fast med mindre bevattning. Informationen som genereras i projektet kommer att lagras i en central databas, och tanken är att jordbrukarna ska använda denna för att jämföra olika säsonger och därmed kunna förbättra sina bevattningssystem ytterligare.

Till en början kommer NASA att testa programmet på ett antal jordbruk och vingårdar i San Joaquin Valley i Kalifornien, som är en av de mest intensivt odlade regionerna i USA.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.