Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag15.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Datortomografin inför smärre revolution

Publicerad: 5 Februari 2009, 12:06

Datortomografer är dyrbara saker som sjukhusen knappt har råd med. Nu blir de billigare. Och mindre.


Analog Devices har nyligen släppt en 128-kanalig ström-till-digitalomvandldare som kommer att göra elektroniken mycket billigare i datortomografer. Konkurrenternas kretsar har hittitlls inte klarat mer än 32 kanaler. Vad som tidigare byggdes upp med mängder av kringkretsar har nu stoppats in i en och samma BGA-krets.

ADAS1128 är en 128-kanals ström-till-digitalomvandlare. Den innehåller 128 lågbrusiga integratorer med låg ingångsström, 128 samtidiga sample-and-hold-kretsar och två sanbba högupplösta A/D-omvandlare med ställbar samplingfrekvens och upp till 24 bitars upplösning. Alla konverterade värden matas ut på ett LVDS-seriellt gränssnitt och kan tas direkt in i den externa maskinvaran.

Bygger man en enhet med flera omvandlarkretsar kan alla A/D-omvandlare konfigureras via samma seriella konfigurationsbuss.

Fotodioderna som detekterar röntgenstrålningen ansluts direkt till kretsen utan vidare spisning.

Företag som Neurologica har inte varit sena att dra nytta av tekniken i sina nya portabla tomograf CereTom. Den går kanske inte att bära men kan köras runt på hjul. Patienter behöver inte längre flyttas till ett röntgenrum för en undersökning, utan tomografen kan komma till sjukrummet. Hålet i mitten rymmer inte en hel vuxen människa, men väl ett huvud, en nyfödd, ett ben eller liknande.

CereTom är kompakt och snabb och kan till och med köras på batteri. Den scannar flera skivor åt gången för att få upp farten och klarar allt som får plats i det 25 centimeter stora hålet. Normalt är det alltså huvud och hals. Röntgenenheten skapar 8 skivor samtidigt per varv, som kan vara ned till 1,25 mm tjocka. Resultatet blir en bild med 512 x 512 pixel.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.