Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De 10 största myterna om miljö

Publicerad: 28 november 2008, 05:58

Det finns många missuppfattningar kring miljöteknik som sätter stopp för viktiga investeringar. Här är de 10 största myterna.


Det finns många sätt att ha ihjäl en innovativ idé. Inom grön teknologi finns det många missuppfattningar som hindrar människor från att våga göra investeringar som skulle kunna leda till ett bättre samhälle, rapporterar brittiska The Guardian. Chris Goodall, författare av boken Ten Technologies to Save the Planet, listar de tio största myterna om miljöteknik.

Myt 1. Solenergi är för dyrt för att vara användbart
Dagens solpaneler fångar bara drygt 10 procent av solens energi. Men nya innovationer från USA gör panelerna mer kompakta, de fångar betydligt mer energi av solens ljus och kostar en bråkdel av vad de går på idag.
First Solar, den största tillverkaren av tunna paneler, säger att de kommer kunna generera elektricitet i soliga städer lika billigt som mindre kraftverk.

Myt 2. Vindkraft är för opålitligt
Under hösten i fjol producerade vindkraft hela 40 procent av elektriciteten i Spanien. Vissa delar i norra Tyskland genererar med vindkraft än de kan förbruka. Norra Skottland skulle kunna generera 10 – 15 procent av det brittiska elbehovet till ett pris i nivå med dagens kostnad för fossila bränslen.
Med bättre integration inom Europa hade vindkraft enkelt kunnat exporteras från effektiva blåshål till andra länder. Det kräver mer investeringar i förvaring av energi.

Myt 3. Havsenergi är en återvändsgränd
Det smala vattendraget mellan norra spetsen av Skottland och Orkneyöarna är bland de mest strömma av tidvatten i hela världen. Studier visar att energiutvinning från dessa strömmar hade kunnat försörja hela Londons elbehov.
På samma sätt är de vågor från Atlanten som väller in utanför den spanska och portugisiska kusten väldigt kraftiga. Dock investeras det relativt lite i området; under de fem senaste åren har Londonoperan fått mer av skattemedel än marin miljöteknik.

Myt 4. Kärnkraft är billigare än andra energislag med låg koldioxidhalt
Den verkliga prislappen för att driva ett kärnkraftverk är de oväntade kostnaderna. Det nya finska kärnkraftverket i Olkiluoto skulle vara igång i år, men har försenats till 2012, vilket medför dramatiska kostnader. Den budgeterade kostnader var 3 miljarder euro, vilket nu ser ut att landa på minst 6 miljarder euro. Liknande problem har uppstått vid ett nytt kärnkraftverk i franska Normandie. Om vi inte lyckas bygga reaktorer på bättre sätt kommer de fossila bränslena fortsätta att styra världen.

Myt 5. Elbilar är slöa och fula
Det är nu inte långt kvar tills elbilar har samma prestanda som vanliga bilar. Exempelvis så har den elektriska sportbilen Tesla, som tillverkas av Lotus, imponerat på de som gillar kraftig acceleration.
Batterierna i elbilarna måste dock överlag bli billigare och snabbare att ladda upp, men framsteg görs i rask takt.

Myt 6. Biobränsle är alltid destruktivt
Att använda mat till bränsle har lett till en nära katastrof i form av hungersnöd och upplopp. Men misstagen kring den första vågen av biobränsle bör inte sätta stopp för framtida bruk. Inom några kommer vi kunna använda restprodukter från jordbruk till bränsle genom att splittra cellulosa. Kemister är i full gång inom forskningen. Amerikanska Range Fuels bygger just nu det första kommersiella verksamheten med cellulosasplittring som ska förvandla restprodukter till biobränsle.

Myt 7. Klimatförändringen måste leda till mer organiskt jordbruk
Det bor idag sex miljarde människor på jorden och antalet väntas öka till nio miljarder till år 2050. Samtidigt kommer produktionen av mat inte kunna öka i samma hastighet. Konsumtionen av kött kommer öka i rika länder vilket kräver ökad mängd foder till djuren.
Högsta prioritet är att klara av matförsörjningen. Att odla organiskt är mindre effektivt än annan odling. Världen behöver mer mat än organisk odling kan producera.

Myt 8. Koldioxidneutrala byggnader är bästa sättet att möta problemen med växthusgaser
Byggnader står för drygt hälften av världens koldioxidutsläpp. I Storbritannien ska alla nya hus vara koldioxidneutrala 2016. Men det innebär dock två problem.
– I många länder är bara 1 procent av alla byggnaderna nya. Reglerna påverkar alltså inte de resterande 99 procenten.
– Att bygga koldioxidneutrala är extremt dyrt.
I Tyskland har man istället med billiga lån och bidrag får hundratusentals människor att renovera sina hus för att spara miljön och sänka kostnader.

Myt 9. De effektivaste kraftanläggningarna är de stora
Moderna stora gaseldade kraftstationer kan förvandla drygt 60 procent av energin i bränsle till elektricitet. Mindre kraftverk är idag vanligtvis mindre effektiva.
Men det sker en snabb förändring. Nya minismå kombinerade värme- och kraftanläggningar kan omvandla nästan häften av bränslet till elektricitet, vilket gör dem nästa lika effektiva som de stora jättarna. Dessa är så små att de kan installeras i hus.

Myt 10. Alla lösningar på klimatförändringarna måste vara high-tech
Den ekonomiskt utvecklade delen av världen är besatt av nya tekniska avancerade innovationer för att lösa energi- och miljöfrågorna. Kärnkraft är ett exempel. Men ofta kan enklare lösningar vara både billigare och mer effektiva. Det har bland anat visat sig att de enkla lösningarna ofta är att föredrag för att hjälpa människor i fattiga länder med rent vatten och mattillgång. Ett exempel är substansen biochar som avskiljer koldioxid samtidigt som det ökar avkastningen av föda. Investerare bör inte vara rädda för de enkla lösningarna, tvärtom.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev