Klimat
De är Sveriges miljösämsta partiledare
Publicerad: 18 oktober 2012, 11:04
Naturskyddsföreningen har granskat de svenska partiledarnas miljöintresse.
– Vi befinner oss i miljöpolitiskt mörker, konstaterar generalsekreterare Svante Axelsson.
Naturskyddsföreningen har granskat riksdagspartiledarnas miljöpolitiska utspel den senaset tiden.
– Vi befinner oss i miljöpolitiskt mörker. Sverige blir just nu försprunget av många andra länder, säger generalsekreterare Svante Axelsson.
I granskningen har Naturskyddsföreningen tittat på hur mycket miljö Sveriges partiledare talat i partiledardebatter, sommartal och almedalstal de senaste två åren – alltså den typ av tal som ger partiledarna möjlighet att lyfta frågor som de tycker är viktiga.
– Pratar man inte miljö är det svårt att driva miljöpolitik, förklarar Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen kring hur man gått tillväga.
Resultatet presenteras på en presskonferens i Stokholm tidigare i veckan. "Så hur står sig partiledarna och partierna?" frågade sig radarparet Karlsson och Axelsson som presenterade resultatet.
Moderaterna (18 miljö-ord*)
– Vad sa Reinfeldt 2010 och 2011? Inte ett smack, säger Mikael Karlsson och sammanfattar statsministerns syn på frågorna med ”nja, nä, inte nu, än”.
Folkpartiet (40 miljö-ord)
– Kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft – och korta utspel och ställningstagande om naturskogar och gödselskatt, summerar Karlsson som dock spår att partiet eventuellt kan komma att lansera något som kallas ”grön liberalism”.
Socialdemokraterna (80 miljöord)
Svante Axelsson refererar till tiden då Göran Persson lanserade begrepp som det ekologiska folkhemmet och gjorde stora investeringar som gett stor miljö- såväl som affärsnytta för Sverige. Men att det det senaste tiden varit lite ostadigt.
– Löfven började bra i Almedalen och man kände att det fanns en ny grön industrialism, vi väntar på hur detta ska tas vidare, säger Axelsson.
Centerpartiet (89 miljöord)
Axelsson börjar med att konstatera att Maud Olofsson de facto en gång i tiden offrade kärnkraftspolitiken och ägnade sig mest åt att ta åt sig äran för sådant hon inte hade bidragit till. Han konstaterar också att Centerpartiet befinner sig i stor förtroendekris, att Annie Lööf är en frisk fläkt i debatten men att systrarna Hatt och Ek är tydligare på miljöområdet och har ett tydligare mandat – framför allt jämfört med den avsatte miljöansikte. Andreas Carlgren.
– Just nu ser vi ett janus-ansikte från Centerpartiet, säger Axelsson och frågar sig om det är så att Centerpartiet hålls som gisslan av alliansen eftersom skogs-, vilt och fiskevårdspolitiken är så svag.
– Kedjan är aldrig starkare än den svagaste länken. Centerpartiets förtroende kommer alltså aldrig bli större än Eskil Erlandsson som är synonymt med kalhyggen, säger Karlsson.
Vänsterpartiet (66 miljöord).
– Sjöstedt har på ett kraftfullt sätt fokuserat på klimatfrågan vilket visar sig i skuggbudgeten. Vänsterpartiet börjar bita MP i svansen vad gäller förtroendekapitalet i klimatfrågan, konstaterar Axelsson.
Sverigedemokraterna (5 miljö-ord)
– Man tar sig för pannan, säger Karlsson,
Miljöpartiet (225 miljöord)
Partiet där miljö förekommer mest och bredast Men SNF konstaterar att miljö finns inte längre med i partiets kärna, i den politiska programbeskrivningen.
– Vi undrar ju så klart vad detta leder till i förlängningen? Samtidigt ser vi att den nu lagda skuggbudgeten innehåller rejäla miljösatsningar, säger Karlsson.
Kristdemokraterna (3 miljöord)
– Hägglund pratar helt enkelt inte miljö.
Vad säger det här då? Vad är statusen på den svenska miljöpolitiken?
Axelsson och Karlsson konstatera att miljödebatten inte riktigt finns i Sverige. Inte heller miljöpolitiken och det konstateras att "Sverige tacklar av" men att det eventuellt går att se ett lite miljöpoliska rörelser från en extremt låg nivå.
– Mot bakgrund att människors oro toppas av miljöfrågor, att kommuner och företag ligger före i de miljöpolitiska ambitionerna och att det finns ett stort och tydligt glapp mellan regeringens ambitioner och så är detta för ett land som Sverige skamligt. Vi väntar på en förlösning, ett ledarskap som är värt namnet, EU är idag den politiska ledare, konstaterar Axelsson och Karlsson och säger att "Den uppblåsta självbilden av Sverige måste kläs av".