tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De blir de viktigaste miljöfrågorna 2017

Publicerad: 27 december 2016, 07:38

Trump, luftföroreningar och artdöd. Här är de viktigaste miljöfrågorna 2017.

Ämnen i artikeln:

Global UppvärmningVäxthuseffekten

Vilka blir de stora miljöfrågorna under 2017? Tidningen the Guardian har listat de områden inom miljö som kommer att få mest uppmärksamhet under det kommande året.

När förhandlingarna om Brexit sätter igång på allvar kommer de att påverka både Storbritannien och EU. Brittiska bönder kommer att påverkas av minskat jordbruksstöd och det finns en chans att politikerna försöker rulla tillbaka eller förhandla bort det naturskydd som finns inom ramen för EUs miljölagar. I så fall kommer de dock att möta ett starkt motstånd från allmänheten.

Luftföroreningar blir en viktig fråga i Europa. I Paris väntas fler dagar där trafiken begränsas till hälften för att man ska få ner de höga halterna luftföroreningar. I Storbritannien kommer regeringen, i enlighet med ett domstolsbeslut, att behöva lansera en plan för hur man ska klara av att hålla sig till EU:s gränsvärden.

Fler städer kommer att följa Paris, Madrid, Aten och Mexiko City och förbjuda dieselfordon i stadskärnorna, samtidigt kommer fler städer satsa på att bli fossilfria inom 30 år.

Fortfarande håller världen andan i väntan på att se om Donald Trump kommer att dra tillbaka USA från Parisavtalet. Om USA drar sig ur kommer Kina att bli det land som tar över ledarskapet när det kommer till klimatfrågor. USA kommer i så fall att hamna i onåd bland de länder som följde Obamas ledarskap under förhandlingarna inför klimatavtalet 2015. Med Trump som president väntar sig många amerikanska klimatforskare att få se forskningsanslag indragna.

Under 2016 såg vi hur väderfenomenet ”el Niño” värmde upp Stilla havet och bidrog till torka och höga temperaturer i stora delar av Afrika, Latinamerika och Sydöstra Asien. Under 2017 kan vi vänta oss att en svagare ”La Niña” kyler ner Stilla havet med mer nederbörd och svalare temperaturer än vanligt på stora delar av jordklotet.

Förlusten av djurarter förväntas fortsätta under 2017. Trots att fler och fler djur hamnat på Internationella Naturvårdsunionens röda lista, och trots att man arbetar aktivt för att motverka tjuvjakt och olaglig handel med djur och djurdelar så hotas fler arter av utrotning. Under 2017 gäller det bland annat orangutangen från Borneo, den sydkinesiska tigern, jätteuttern, Amur-leoparden, den svartfotade illern och Darwinräven.

Havsskyddet kommer att hamna högt upp på den politiska agendan i och med FNs första havskonferens som arrangeras i juni. Fokus kommer att ligga på plasten i havet, överfisket, effekterna av klimatförändringarna och behovet av fler marina nationalparker.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev