Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De bygger Sveriges första anläggning för kommersiell kretsloppsodling

Publicerad: 31 mars 2017, 06:41

I en 4000 kvm stor anläggning i Härnösand ska företaget Peckas Naturodlingar odla lax och tomater i ett slutet kretslopp. Under de kommande åren planerar företaget att expandera verksamheten till storstadsregioner runt om i Europa.


Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Trenden med närodlad mat växer sig allt starkare och nu kommer Sveriges första kretsloppsodlade livsmedel. I Härnösand har det nystartade företaget Peckas Naturodlingar dragit igång ett storskaligt kretsloppsodlingsprojekt. I maj påbörjas bygget av den 4000 kvm stora anläggningen som ska kombinera växthusodlade tomater med laxodling i ett slutet system som varken ger utsläpp eller avloppsvatten.
– Vi ser stor potential för att odla mat för den medvetna konsumenten som vill veta vad man stoppar i sig, säger Hugo Wikström, vd och en av grundarna av Peckas Naturodlingar.

Idén till Peckas Naturodlingar började för 20 år sedan då fiskodlaren Pecka Nygård tröttnade på traditionell fiskodling eftersom den hade så negativ påverkan på miljön. Han började experimentera med kretsloppsodling av fisk på land, så kallad akvaponi, som innebär att fisken ger näring till växter, som i sin tur renar vattnet, som sedan syresätts och går tillbaka till fisken.

Under de 20 år som det tagit att testa olika fiskarter och förfina tekniken så har man aldrig haft ett sjukdomstillbud på fisken säger Hugo Wikström.
– Det är ganska unikt i ett odlingssammanhang och det beror ju på att vi jobbar med naturen. Nu har vi dessutom nått en väldigt bra produktivitet, både när det gäller fisken och tomaterna.

Nu satsar Hugo Wikström och hans kollegor Daniel Brännström och Johan Stenberg på att utöka verksamheten rejält. Under de närmaste åren planerar man att bygga anläggningar i flera svenska storstäder. Målsättningen är att leverera 6 500 ton tomater och 650 ton fisk.
– Det här är en stor satsning och vi är medvetna om att vi tar vissa risker. Men vi känner oss trygga i systemet och vi vet hur vi ska genomföra det här, dessutom inser vi att om vi inte gör det här så kommer någon annan att göra det, säger Hugo Wikström.

För att finansiera expansionen av bolaget kommer Peckas Naturodlingar att börsintroduceras under våren berättar Hugo Wikström.

– Under de 20 år som vi har arbetat med det här så har vi finansierats av akademin och olika forskningsprojekt. Men sedan ett år tillbaka har vi börjat forma Peckas naturodlingar till ett eget bolag där vi följt vår egen strategi som bland annat är att investera i många växthus. Det kostar ganska mycket pengar och då är en börsintroduktion ett viktigt steg för att få in finansiering.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.