söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De driver en koldioxidnegativ hotell- och konferensanläggning

Publicerad: 14 februari 2018, 08:29

Carl och Julia Lindeborg ville skapa en inspirerande mötesplats där man samtidigt tog hållbarhetsfrågorna steget längre. Nu har man installerat en biokolanläggning som ska göra hotell- och konferensverksamheten koldioxidnegativ.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidKoldioxidutsläppGlobal UppvärmningVäxthuseffekten

Lindeborgs gård är ett ekologiskt jordbruk som ligger en bit utanför Nyköping. Sedan sommaren 2017 driver ägarna, Julia och Carl Lindeborg, också en småskalig hotell-, konferens- och retreatanläggning på gården. Nyligen har man installerat en biokolanläggning med ambitionen att göra gården koldioxidnegativ.
– Idén är att erbjuda en härlig mötesplats på ett ställe där vi tagit hållbarhet väldigt långt inom många olika områden. Därför har vi till exempel satsat på betongfri grund, 100 procent återvunnet kakel och miljövänligt brandskydd på våra träpaneler. Vi har ansträngt oss för att det ska bli en inspirationsplats för hållbara teknologier och nu har vi tagit ytterligare ett steg och installerat den här biokolanläggningen, berättar Carl Lindeborg.

Paret Lindeborg fick upp ögonen för en teknik som heter pyrolys och som egentligen bygger på samma principer som en kolmila.
– Vi har en värmepanna som drivs av pellets. Men skillnaden jämfört med en vanlig pelletspanna är att man i en sådan eldar upp biomassan, och då släpps den lagrade koldioxiden tillbaka ut i atmosfären. Det blir ett nollsummespel. I vår maskin eldas pellets i en syrefattig miljö och det gör att en stor del av kolet blir kvar och kommer ut som biokol.

Minst 50 procent av det koldioxid som fanns lagrat i trädet från början finns kvar i biokolet. Det kan man sedan sprida ut som jordförbättrande medel och då blir det en kolsänka som kommer att vara i tusentals år berättar Carl Lindeborg.
 

När Carl och Julia Lindeborg började undersöka tekniken för 3 år sedan var den fortfarande relativt okänd men de fick kontakt med konsulten Mattias Gustafsson som tidigare hjälpt Stockholms stad att starta en av Sveriges första biokolanläggningar.
– Genom honom fick vi även kontakt med en tysk uppfinnare som bygger den här typen av anläggningar. Vi sökte stöd från Klimatklivet och fick 50 procent av projektet finansierat. Nu har vi nyligen tagit anläggningen i drift efter två år av planerande och projektering, säger Carl Lindeborg som berättar att ett forskarteam från KTH följer projektet på gården.

Carl och Julia Lindeborg räknar med att biokolanläggningen kommer att producera ungefär 15 ton biokol om året. Det motsvarar ett antal människors totala årsförbrukning av koldioxid. Eftersom biokolet är en effektiv jordförbättrare hoppas paret också på en skördeökningar i produktionen av grönsaker och spannmål när biokolet blandas i odlingsjorden.

Enligt Carl Lindeborg är pyrolys den enda teknologin som minskar koldioxid i atmosfären på ett praktiskt genomförbart, och någorlunda ekonomiskt sätt.
– Det finns ju innovativa lösningar där CO2 pumpas ner i havet och så vidare, men det här är en teknologi som finns redan idag, det är genomförbart.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev