onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De ensamma toppkandidaterna

Publicerad: 4 februari 2016, 05:00

Donald Trump och Ted Cruz avfärdar blankt att människan skulle stå bakom den globala uppvärmningen. Enligt den nuvarande presidenten tillhör de ett fåtal ensamma förnekare.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarKlimatskeptikerUsa

Toppkandidaterna i de republikanska primärvalen tror inte att människan orsakat klimatförändringarna. I debatter, intervjuer och på sociala medier avfärdar både Donald Trump och Ted Cruz blankt att människan skulle stå bakom den globala uppvärmningen.

”En bluff” och ”skitsnack” skriver Donald Trump på Twitter och Ted Cruz har ägnat en särskild klimatutfrågning åt att ifrågasätta den etablerade vetenskapen och slänga sig med argument som: ”Det spelar ingen roll att 97 procent av vetenskapsmännen är överens om klimatförändringarna, för på 1600-talet trodde 97 procent av dem att solen roterade runt jorden”.

De bägge republikanerna får emellertid inte stå oemotsagda, varken i traditionella medier eller på nätet. På den politiska bloggen Think Progress bemödar man sig med att bemöta Ted Cruz argumentation med verklig vetenskap, medan den lite lättsammare sajten Buzzfeed publicerar illustrationer av vad som kommer hända med några av Donald Trumps strandnära byggnader när havsnivån höjs.

Och ska man lyssna på USA:s president Barack Obama är de två ganska ensamma. I sitt årliga State of the Union-tal sa han så här:

− Om någon fortfarande vill ifrågasätta forskningen runt klimatförändringarna så: kör hårt! Ni kommer dock att vara ganska ensamma för ni kommer att argumentera mot vår militär, mot de flesta av Amerikas företagsledare, majoriteten av det amerikanska folket, nästan hela forskarvärlden och 200 nationer i världen som är överens om att det här är ett problem och försöker lösa det, sa presidenten.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev