Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

De får priserna Utmärkt Hållbar Upphandlare och Leverantör

Publicerad: 14 Mars 2013, 16:16

På torsdagen utsågs vinnarna av priserna Utmärkt Hållbar Upphandlare och Utmärkt Hållbar Leverantör. Priset delades ut på konferensen Hållbar Upphandling av upphandlingsutredaren Anders Wijkman.


Priset Utmärkt Hållbar Upphandlare gick till Växjö kommun som arbetat strategiskt med upphandlingen på ett sätt som gjort att hållbarhetsfrågorna fått stort genomslag och att man lyckats väl med att följa upp upphandlingarna och dessutom kunnat visa goda resultat.
-Vi får priset för att vår hållbara upphandling har en strategisk position i kommunen. Vi på upphandlingssidan finns med på ledningsnivå vilket gett goda resultat, säger Annelie Morin som är upphandlare och ansvarig för Växjö kommuns e-handelsfunktion för inköpare.

Just e-handelslösningen är en  viktig framgångsfaktor för Växjös upphandling.
– E-handelslösningen gör att vi kan dela upp upphandlingarna och gör det mycket enklare för inköparna med samordnade varudeklaratoiner. De behöver inte bry sig om vilka leverantörer de ska vända sig till, allt finns där, säger upphandlaren Maj Bjers.

Priset Utmärkt Hållbar Leverantör gick till IT-företaget Inrego som arbetar med återanvändning av IT-utrustning.
– Vi skapar ökad livslängd för IT-utrustning och livslängd är en viktig utgångspunkt för hållbarhet, säger Inregos hållbarhetschef Erik Pettersson.

Erik Pettersson berättar att det varje år slängs och återvinns 100 000-tals datorer i Sverige. Tillräckligt stora volymer för att fylla två Globen.
– I Sverige är vi duktiga på återvinning och det är bra. Problemet är att vi återvinner saker alldeles för tidigt. Datorer, till exempel, används ofta bara i tre år. Trots att de kan leva betydligt mycket längre än så. Det är där vi kommer in i bilden. Vi köper använd IT-utrustning, tömmer den på information, fräschar upp den och säljer den vidare. Så kan den leva i flera år til.

Priserna Utmärkt Hållbar Upphandlare och Utmärkt Hållbar Leverantör delas ut av Miljöstyrningsrådet. Här är juryns motivering till vinnnarna:

Utmärkt hållbar upphandlare
"Växjö kommun vinner årets pris för Utmärkt Hållbar Upphandlare för att de arbetar med hållbar upphandling på ett strategiskt och systematiskt sätt. Inköpsstyrning med certifierade inköpare styr inköpen mot de miljöbästa produkterna och avtalstroheten ökar. Växjö ställer miljökrav i upphandlingarna samt etiska krav där det är relevant. Fordon upphandlades med hjälp av LCC och krav på miljövänligt bränsle. Växjö sitter även med i SKL:s expertgrupp för upphandlingen av Uppföljandekontroll av etiska och sociala krav.

Genom att införa en samlastningscentral lyckades Växjö minska koldioxidutsläppen med 74 % och antalet leveranser minskade med 82 % (från 1900/vecka till 350/vecka). Genom att ha endast ett leveransställe och genom dialog med producenter innan upphandlingen samt genom att dela upp
livsmedelupphandlingen har Växjö tecknat avtal med 17 anbudsgivare. De har nått 33 % ekologisk mat, mäter andelen närproducerat och har KRAV-certifierat 31 kök i kommunen.

Tack vare sitt strategiska arbete och systematiskt kravställande samt uppföljning kan Växjö visa goda resultat vilket gör dem till en värdig vinnare av 2013 års pris."

Utmärkt hållbar leverantör
"Inrego vinner årets pris för Utmärkt Hållbar Leverantör genom att vara ett gott exempel på stor samhällsnytta och resursbesparing. Deras arbetsmodell Hållbar IT bygger på fem hörnstenar; Ekonomi, Kvalitet, Säkerhet, Miljö och Socialt ansvarstagande. Inrego bryter kopplingen mellan
verklig livslängd och ekonomisk livslängd när IT-produkter som kan leva länge får möjlighet att leva längre. På så vis bidrar Inrego till att minska de miljöproblem som förknippas med tillverkning och skrotning.

Under 2011 förlängde Inrego tillsammans med sina kunder, livet på 120 000 datorer och skärmar vilket gav en miljöbesparing på 5400 ton CO2. Inrego är med i debatten och sprider kunskap om de
möjligheter som finns med att återvinna och förlänga livslängd istället för att köpa nytt.

Tack vare sitt sammanhållna arbete med Hållbar IT och deras visade resultat är Inrego en värdig vinnare av 2013 års pris."

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.