lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De får Svenska Greenwashpriset 2017

Publicerad: 3 juli 2017, 14:33

Under ett event i Almedalen i dag utsågs årets vinnare av Greenwashpriset. Det årliga priset, som delas ut av föreningen Jordens vänner, går till ett företag, en organisationer eller en makthavare som inte lever upp till den gröna image man skapat sig.


Bland årets nominerade fanns TUI, GO4LNG, Hagainitiativet och svenskt Flyg. Vinnare blev Svenskt Flyg som bland annat kritiserades för sitt motstånd mot flygskatten. Aktuell Hållbarhet ringde upp Anna Wilson på svenskt Flyg för att fråga om hennes reaktion på priset.

Ni får kritik för att ni beräknar utsläppen per flygstol istället för de totala utsläppen från flyget. På så sätt menar Jordens vänner att ni får det att se ut som utsläppen från flyget minskar. Vad anser du om kritiken?
– Utsläppen minskar per resenär och det beror på att flygplanen blivit mer effektiva och tar fler personer. Det här är så man beräknar utsläpp på global nivå, det är ingenting som vi har hittat på.

I motiveringen nämns också ert motstånd mot flygskatten.
– Flygskatten är ju inte kopplad till någon miljöaktivitet, det är bara en skatt. Pengarna ska inte ens gå till någonting som ska hjälpa omställningen av flyget och snabba på utvecklingen. Konsekvensen av skatten blir att pengar dräneras från branschen och försvinner från de stora investeringar som är nödvändiga om man vill att branschen ska satsa på biobränslen och liknande.

Kommer inte högre biljettpriser leda till att färre flyger?
– Nej jag tror inte att det kommer att bli så att färre flyger. De som kan kommer istället att flyga från Kastrup eller ifrån Norge, där det visserligen finns en flygskatt men den är mycket lägre. De som får betala skatten är de som bor i Norrland och som inte har något annat alternativ. De flesta flygbolag skulle gärna vilja höja priserna, för i dag finns det inga flygbolag som tjänar pengar. Men det här handlar ju om internationell konkurrens, det är ingenting som man löser med en skatt som dessutom inte gör någon skillnad mellan plan som drivs på fossilt bränsle eller biobränsle.

Kommer ni att bemöta kritiken som läggs fram i motiveringen?
– Nej vi har viktigare saker för oss, som att föra en seriös debatt. Men när jag var inne på Jordens Vänners hemsida såg jag att de hade ett stipendium där de skickar folk till Sydamerika. Det blir ju svårt utan flyg tänker jag. Jag tycker att det är synd att när man ska diskutera den här frågan med sådana som är kritiska till flyg så vill de inte prata flygets omställning, de vill bara att flyget ska minska. Vi vill prata lösningar.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev