Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”De fossila utsläppen ökar med den rödgröna regeringen”

Publicerad: 17 november 2017, 07:27

DEBATT Ökningen av de fossila utsläppen har stannat av på global nivå under de senaste åren, men i Sverige har utsläppen ökat sedan den rödgröna regeringen tillträdde. Sverige hade ledartröjan internationellt men det råder ingen tvekan om att den rödgröna regeringen misslyckats med att behålla den, skriver Centerpartiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin.


I dag avslutas klimatmötet i Bonn, COP23, där världens länder samlats för att diskutera och ta beslut om en uppföljning av det historiska klimatavtal som undertecknades i Paris i slutet av 2015. Parisavtalet var en milstolpe på vägen mot en värld utan klimathot, men samtidigt måste länderna uppfylla de åtaganden man skrivit under. Annars riskerar klimatavtalet i Paris bli en papperstiger.

Ur ett internationellt perspektiv finns det hopp. De globala utsläppen av koldioxid har under lång tid ökat, rentav skenat, men på senare tid har det skett ett internationellt genombrott av stora mått. Ökningen av fossila utsläpp har stannat av de senaste tre åren, även om utvecklingen i Kina det senaste året har gjort att de ser ut att öka igen. Förhoppningsvis är det bara ett hack i kurvan.

Häpnadsväckande är att utsläppen stannar av – mitt i en högkonjunktur. ”Det har aldrig hänt förut. De enda gångerna de fossila utsläppen har minskat har varit vid global stagnation eller lågkonjunktur”, förklarar klimatforskaren Robert Jackson i SVT-dokumentären ”Fossilbranschens sista strid”.

Men i Sverige går kurvan tyvärr åt andra hållet. Här hemma ökar istället både utsläppen av koldioxid och utsläppen av växthusgaser generellt. Ökningen är mest påtaglig inom sektorerna transporter, tillverkningsindustri samt el, gas, värme och vatten.

Denna utveckling har skett under den rödgröna regeringen, när Miljöpartiet haft ansvar för klimatpolitiken. Under Alliansregeringen minskade utsläppen av växthusgaser, samtidigt som ekonomin växte, men ungefär samtidigt som den rödgröna regeringen tillträdde skedde ett trendbrott. Minskningen avtog, kurvan planade ut och har nu börjat peka uppåt.

När regeringen får frågor om varför utsläppen ökar har man konsekvent skyllt på högkonjunkturen. När ekonomin växer, då ökar utsläppen, har man svarat gång på gång. Men den förklaringen håller inte. I flera jämförbara länder till och med minskar utsläppen.

När SVT intervjuar Maria Lidén, statistiker vid SCB, konstaterar hon att de ökade utsläppen i Sverige inte är en följd av högkonjunkturen, utan beror på ett otillräckligt klimatarbete. ”Jag kan inte se detta som tecken på att hjulen snurrar och svensk ekonomi går bra. Jag ser det som att det går för långsamt med miljöarbetet”, säger hon.

Under Alliansen hyllades Sverige av både OECD och Obama för vårt klimat- och energiarbete. Vi hade ledartröjan internationellt. Det råder ingen tvekan om att den rödgröna regeringen inte lyckats behålla den. Tvärtom, vi har hamnat på efterkälken.

Centerpartiet har en rad förslag för att trycka tillbaka utsläppen. Vi föreslår en skatteväxling på 33 miljarder, där vi höjer skatten på utsläpp och sänker den på jobb och företagande. Vi vill införa en grön bilbonus på upp till 100 000 kronor i rabatt för de mest miljösmarta bilarna, belöna företagen som väljer en klimatvänlig lastbil och få fler solpaneler med tillhörande energilager på plats.

Nu måste regeringen börja ta ansvar. Det krävs självrannsakan och förslag på åtgärder som funkar, inte bortförklaringar och förnekelse. Under klimatmötet i Bonn är Sverige inte längre världens klimatpolitiska föredöme. Med en teknikoptimistisk klimatpolitik som använder marknaden på ett smart sätt kan vi ta tillbaka ledartröjan och exportera både tekniska och politiska lösningar för att få global effekt av våra förslag. Vi i Centerpartiet är beredda att ta det ansvaret.

Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.