Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De globala utsläppen väntas minska i år

Publicerad: 8 december 2015, 07:22

Foto: Greenpeace

Det skulle vara i det närmaste storslaget om det stämmer, kommenterar professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre.


Enligt en ny studie som publicerats i tidskriften Nature väntas utsläppen av växthusgaser minska under 2015. Det handlar visserligen om uppskattningar och forskarna påpekar även att den positiva trenden kan vara högst tillfällig. Men trots ekonomisk tillväxt i världen ser det enligt forskarna ut som om utsläppen kommer minska med o,6 procent i år, det här rapporterar The Guardian.

Framför allt är det kolanvändningen i Kina som minskat. Kina, som är det land i världen som släpper ut mest växthusgaser väntas minska sina utsläpp med 3,9 procent i år.

Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre, säger till Svenska dagbladet att det vore mycket goda nyheter om forskarnas resultat visar sig stämma.

– Det skulle vara en första signal om en början på en stabilisering av de globala utsläppen från fossil förbränning i världen. Det skulle vara i det närmaste storslaget, säger han till SvD.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.