måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De gröna står stabilt i EU-parlamentet

Publicerad: 26 maj 2014, 08:11

Miljöpartiet blir Sveriges näst största parti och de gröna står stabilt i parlamentet.

Ämnen i artikeln:

FolkpartietLiberalernaMiljöpartietSocialdemokraterna

Miljöpartiet rankas högst av väljarna i miljö- och klimatfrågor och i valet till EU-parlamentet fick partiet 15,3 procent enligt de preliminära siffrorna från Valmyndigheten. Siffran är en ökning med 4,4 procentenheter jämfört med valet 2009 och gör Mp till Sveriges näst största parti efter Socialdemokraterna. Moderaterna ser ut att backa i EU-valet, enligt de preliminära siffrorna, och mister ett av sina fyra mandat. Det gör även Folkpartiet medan Piratpartiet mister båda sina platser. Bra ser det däremot ut att gå för Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna som får ett respektive två mandat. C, KD och S får lika många platser som sist.

Den gröna gruppen i parlamentet, där Miljöpartiet ingår, fick 2009 58 platser men ser ut att få 55 mandat i detta val.

Nummer tre på Mp:s personvalslista, efter Isabella Lövin och Peter Eriksson, står Bodil Ceballos – idag riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för partiet.
– Jag vill jobba för att människor i fattiga länder får tillgång till ren energi så att de slipper ta omvägen över de fossila bränslena. De har rätt att leva samma goda liv som vi gör. Isabella och Peter arbetar redan mycket med Europa, jag vill ha fokus på världen, berättar hon för Miljöaktuellt.

Isabella Lövin är jätteglad att den gröna gruppen i parlamentet ser ut att få 55 mandat. Trots att det är en minskning med tre platser.
– För några månader sedan såg det i undersökningar ut som att vi skulle förlora jättemycket, det var nere på 38 som lägst så jag är hemskt nöjd om vi får fortsätta vara den fjärde största gruppen. Vi har även fått in nya, gröna partier från Östra Europa.

Isabella Lövin menar att förklaringen till varför inte de gröna går fram på samma sätt som i Sverige är olika i olika länder.
– I Frankrike gick de gröna framåt oerhört mycket för fem år sedan och fördubblade sina mandat. Nu har de satt sig i regering med socialisterna, en impopulär regering. Det har smittat av sig.
Därtill menar Lövin att den ekonomiska krisen överskuggat miljöfrågorna och gett näring åt EU-skeptiska och främlingsfientliga krafter, säger hon till Miljöaktuellt.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev