måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De har gjort det enkelt att klimatkompensera

Publicerad: 27 september 2017, 07:19

Med den nya tjänsten goclimateneutral.org kan privatpersoner och företag enkelt klimatkompensera för resor och val man gör i sin vardag.


Bakom tjänsten ligger Cecilia Lindén, Kalle Nilvér och Henrik Kniberg.
– Det var från början min sambos idé. Han klimatkompenserar en del för sitt företag och tyckte att de sidor som fanns för klimatkompensation var väldigt komplicerade och tidskrävande att använda. Han tyckte att det borde gå att skapa en enklare lösning. Så när vi var föräldralediga använde han de timmar då barnet sov för att koda, berättar Cecilia Lindén för Aktuell Hållbarhet.

Den lösning som växte fram blev en tjänst där vem som helst enkelt kan gå in och ta reda på sin ungefärliga klimatpåverkan.
– När man går in på sidan väljer man en färdig profil, eller så kan man snabbt välja ungefär hur mycket kött man äter, hur mycket man flyger och hur mycket bil man kör. När man valt en profil dras en summa automatiskt från kontot varje månad. Om man förändrar sin livsstil och börjar leva mer klimatvänligt kan man ändra sin profil och då betalar man mindre.

Vad går pengarna till?
 – När vi började med det här projektet kunde vi ingenting alls om klimatkompensation men under de här månaderna har vi satt oss in i frågan och sett att det är väldigt komplext och svårt att förstå vilka projekt som verkligen gör klimatnytta. Vi kom fram till att vi skulle använda oss av två certifieringar, dels FN:s certifiering och dels gold standard. Bakom den står miljöorganisationer som WWF och Greenpeace som garanterar att projektet är hållbart.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev