Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De har Sveriges bästa CO2-koll

Publicerad: 22 oktober 2010, 07:22

Vilka av de nordiska bolagen har bäst koll på sina CO2-utsläpp? Teknik360 har listan.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Företagens redovisning av exakt vad de gör för att minska sina utsläpp av koldioxid blir allt viktigare i kampen mot den globala uppvärmningen ­och för investerare i sina val av placeringar.

Därför listar Londonbaserade Carbon Disclosure Project världens bästa bolag på koldioxidredovisning. Bakom rankingen står 534 institutionella investerare, som Merrill Lynch, Goldman Sachs och HSBC, vilka också använder undersökningen som ett utvärderingsverktyg.

Pappers- och hygienföretaget SCA anses vara det svenska bolag som har bäst CO2-koll. I den nordiska rankingen landade SCA på delad tredjeplats.

-­ Vi har länge haft koldioxidfrågan på agendan och vet att systematisk rapportering och uppföljning är nödvändigt för att kunna arbeta effektivt med utsläppsminskningar och energibesparingar, kommenterar bolagets hållbarhetschef Kersti Strandqvist.

Fyra av de fem bästa bolagen i Norden är från Finland. Herre på täppan var skogsbolaget Stora Enso som dekorerades med högsta betyg i studiens Carbon Disclosure Leadership Index. Nokia rankades som nummer två.

CDP:s delrapport Annual Nordic 200 Report inkluderar 200 nordiska, börsnoterade företag. De 534 institutionella investerare som står bakom den globala CDP-undersökningen förvaltar sammantaget totalt 64 triljoner dollar.

Nedan är listan Carbon Disclosures Project´s Nordic topp-20-bolag.

1. Stora Enso
2. Nokia Group
3. Outotec
3. SCA
3. UPM-Kymmene
6. Novo Nordisk
7. Danisco
7. Outokumpo
9. Skanska
10. Lundin Petrolium
10. Norske Skog
12. Fortum
12. SEB
12. Vestas Wind System
15. Saab
16. H Lundbeck
16. TeliaSonera
18. D/S Norden
19. Rockwool International
19. SSAB

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News