Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De jobbar mitt i det EU-politiska myllret

Publicerad: 23 december 2014, 06:17

De beskrivs som den första anhalten för en lobbyist, skissar ofta på parlamentarikernas förslag och för ibland deras talan. Men hur är det att arbeta som assistent till de svenska ledamöterna?


– Det viktigaste i Bryssel är att få tillgång till information så att du kan ligga steget före. Då gäller det att hitta de relevanta kanalerna, säger Soraya Posts (FI) assistent Hermes Holm Klempetsanis och fortsätter:

– Det är otroligt många snabba bollar. Samtidigt måste du vara beredd på att minsta lilla grej kan ta otroligt lång tid.

Det är kanske inte så konstigt. I ett politiskt maskineri med minst 28 nationella politiska kulturer är det inte alltid lätt att navigera rätt. En parlamentariker kan knappast snappa upp allt relevant som surrar genom parlamentet. Med hundratals mejl i inkorgen varje dag – fyllda av inbjudningar, förfrågningar och tilläggsförslag att läsa in sig på – skulle arbetet bli övermäktigt för de flesta.

För att kunna hänga och hinna med har därför de flesta parlamentariker en stab av så kallade MEP-assistenter till sin hjälp. Ibland arbetar de direkt
under parlamentarikern, emellanåt för de nationella partierna och stundtals hos de europeiska partigrupperna.

För några veckor sedan sökte nya parlamentarikern Max Andersson (MP) förstärkning av två assistenter.

– Jag är en politiker, inte chefsutbildad. Jag vill därför inte behöva vara chef, så jag sökte självständiga initiativtagande assistenter. Det är ett slitigt jobb och många bränner ut sig, så jag vill dock se till att det inte blir för mycket för dem.

Hur man kan få positionen som assistent till parlamentarikerna skiljer sig åt. Vissa har arbetat tidigare med politikerna innan de blev valda, andra tas in på grund av sin sakkunskap eller övertas från utgående parlamentariker.

Bland de beskrivningar som florerar om arbetet som assistent finns flera fördomar. Det sägs bland annat att det bästa stället att finna den rätta informationen är över ett champagneglas med en lobbyist på torget utanför parlamentet, Place Luxembourg. Det ger inte Hermes Holm Klempetsanis
mycket för.

– De personer du träffar är sådana som exempelvis vill slänga miljöpolitiken utför stupet. Det är ingen som vill ha politik som skapas av att skaka hand över ett glas. Det handlar egentligen om ett gediget arbete där man ska lägga in förslag och ha bra täckning för sina ställningstaganden.

Så hur gör du?
– Jag har försökt att jobba nära det sekretariat av opolitiska tjänstemännen som arbetat här en längre tid. Även om de ska vara opolitiska så hjälper det ändå att exempelvis vara från samma land. Men främst gäller det att visa sig intresserad och påläst.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev