Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De kan bli Sveriges miljöbästa kommun 2017

Publicerad: 22 juni 2017, 13:06

Snart lanseras Aktuell Hållbarhets kommunrankning. Här är kommunerna som ligger i toppen.


Onsdagen den 28 juni offentliggörs vinnaren i Aktuell Hållbarhets kommunrankning, som mäter aktivitets- och ambitionsnivå på miljöområdet i Sveriges kommuner. Men redan nu offentliggör vi de tio högst placerade kommunerna.

Här är de listade i bokstavsordning, föregående års placering inom parentes):

Gävle kommun (4)

Helsingborgs stad (5)

Järfälla kommun (26)

Karlstads kommun (11)

Lomma kommun (2)

Lunds kommun (12)

Stockholms stad (17)

Uppsala kommun (10)

Västerås stad (1)

Örebro kommun (20)

– Finalisterna är förebilder med högt ställda miljömål. Vi hoppas att länets övriga kommuner låter sig inspireras av dessa gröna toppkommuner. Kraven som ställs blir tuffare för varje år, säger Mikael Salo, Aktuell Hållbarhets chefredaktör.

Kommunrankningen består av dels en egen enkät som hela 248 av Sveriges 290 kommuner har besvarat, och uppgifter från offentliga källor såsom Svenskt Vattens hållbarhetsindex, Miljöfordon Syds rankning av kommunernas fordonsflottor, Naturvårdsverkets sammanställning över kommunala naturreservat och Naturskyddsföreningens undersökning kring giftfria förskolor.

Kommunerna har exempelvis svarat på frågor om hur de arbetar med FN:s hållbarhetsmål, hur de informerar kring avfallssortering och återbruk samt om det finns några placeringsdirektiv som utesluter investeringar i verksamheter med stor miljö- och klimatpåverkan. De frågor som är nya för året handlar bland annat om hur kommunerna arbetar med skyddad natur samt hur de säkerställer att värdet av ekosystemtjänster vägs in i beslutsprocesser.

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.