Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De kan få Svenska Greenwashpriset

Publicerad: 27 maj 2019, 09:37

Grundlöst miljöskryt? Här är de nominerade till årets upplaga av Svenska Greenwashpriset.


Svenska Greenwashpriset delas varje år ut till ett företag, en organisation eller en makthavare som anses vara den största förvillaren för året genom att ha skapat sig en överdrivet grön image med hjälp av vilseledande miljöbudskap. Priset delas ut av miljöorganisationen Jordens Vänner med stöd av Konsumentverket.

Årets slutfinalister är Bra Flyg, Preem och Swedegas.

Bra flyg har nominerats för att ”de i debatten om bioflygbränsle försöker få sina kunder att tro att de kan flyga 100 procent fossilfritt och utan klimatpåverkan, trots att biobränslet används i mycket liten mån samt är tveksamt ur miljöhänsyn”.

Swedegas nomineras för att de ”försöker få folk att tro att de håller en rak kurs mot fossilfrihet, när de i själva verket, under nästkommande decennier, kommer att verka för en kraftigt ökad import av den klimatkassa fossilgasen. Detta på grund av planer på en ny importterminal för flytande fossilgas (LNG)”.

Preem är nominerat på grund av planerna för en utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. Utbygganden kommer att fördubbla Preemraffs utsläpp från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton varje år. Därmed blir anläggningen Sveriges största utsläppskälla för klimatgaser. Enligt nomineringen beskriver Preem samtidigt ”att deras verksamhet bedrivs med utgångspunkt att bevara miljön för framtida generationer och att deras tankstationer är laddade med ‘grön’ talloljediesel”.

Preemraffs tillstånd att bygga ut raffinaderiet har överklagats av cirka hundra privatpersoner och flera organisationer, däribland Naturskyddsföreningen. I fredags skulle Mark- och miljööverdomstolen besluta om de skulle ta upp överklagandena. Men istället för ett beslut meddelande domstolen att de ska återuppta sina diskussioner i frågan den 10 juni.

Enligt tillståndsbeslutet från mark- och miljödomstolen i Vänersborg kan inte koldioxidutsläppen från raffinaderiverksamheten beaktas vid tillståndsprövningen eftersom anläggningen ingår i EU:s utsläppshandel. Men enligt Naturskyddsföreningen är det möjligt att använda miljöbalkens stoppregel för att säga nej till utbyggnaden.

Enligt januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ska all relevant lagstiftning ses över så att det klimatpolitiska ramverket får genomslag, och en utredning om detta ska tillsättas redan i år.

Vilket av de tre nominerade företagen som får den negativa utmärkelsen avgörs genom omröstning på Jordens Vänners hemsida. Den så kallade vinnaren presenteras på Almedalsveckan.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.