Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De kan ta priset Sveriges bästa hållbarhetschef 2015

Publicerad: 26 februari 2015, 12:30

De tre föredömliga och inspirerande finalisterna representerar bygg-, finans och hotellbranschen. Så ser nomineringarna ut.


De tre finalisterna till  priset Sveriges bästa hållbarhetschef 2015 som delas ut på Sustainable Business Day den 3 mars är:

Gustav Stenbeck, Nordic Choice Hotels.
Nomineringen lyder:
Gustav Stenbeck är en samhällsinnovatör, förändringsagent och ledare. Som ledare på koncernnivå i ett företag med cirka 10 000 anställda lyckas Gustav se varje individ, oavsett roll och förkunskap, och investerar mycket tid i att träffa personalen på hotellen även om det tar honom mycket restid. Han har en förmåga att förklara och skapa engagemang för komplexa styrsystem för hållbarhet på ett sätt som ger varje receptionist eller vaktmästare med miljöansvar empowerment och självförtroende att uppnå bästa möjliga resultat lokalt.  Gustav har ifrågasatt hur hållbarhetssverige använder miljökonsulter för enklare uppgifter på ett sätt som varken skapar nytta för bolagen eller konsulterna. Därför har han utvecklat ett koncept för hur studenter kan arbeta som hållbarhetscoacher för ett lokalt hotell och rullat ut konceptet med nästan 100 studenter i Sverige och Norge.

Johan Gerklev, hållbarhetschef med ansvar för en hållbar affärsutveckling, Skanska
Nomineringen lyder:
Hållbarhetsarbetet är ett arbete med ett långsiktigt perspektiv. Ett framgångsrikt hållbarhetsarbete kräver därför en genomgående och bestående förändring som innefattar samarbete mellan många aktörer. Det finns dock en person som drivit på hela Skanskas resa för hållbarhet och därför nomineras Johan Gerklev, Hållbarhetschef Skanska Sverige, som med långsiktighet, målmedvetenhet och stort engagemang varit en drivande person i den miljöresa som Skanska gått igenom de senaste 20 åren. Från en kris i slutet av 90-talet med olyckan på Hallandsås, till ISO 14001 certifiering år 2000 för att skapa struktur och förtroende för miljöarbetet, till att sedan 2010 driva på ett grönt byggande som involverar kunderna och nu en allt mer hållbar affärsutveckling som inbegriper social hållbarhet och tydligt skapar affärer. Johan har tillsammans med många på Skanska påverkat såväl kunder, leverantörer som hela byggbranschen. Johan har varit drivande så att miljö och hållbarhet successivt inarbetats i affärsplaner och strategier. Nu pågår arbete med att skapa motsvarande resa för social hållbarhet. Ett resultat av Johans ledarskap är att Skanska miljö- och hållbarhetsarbete har ett mycket högt anseende bland kunder, leverantörer, politiker och andra intressenter.

Lena Hök, hållbarhetschef, Skandia
Nomineringen lyder:
Hon gör en jädra skillnad i en ohållbar bransch och förstår att se och kvantifiera hållbarhet på områden där andra går bet, dvs kvantifiera värdeskapandet vad gäller social och ekonomisk hållbarhet. Hon har ett affärsmässigt synsätt på hållbarhet.
….
Under Lenas ledning har Skandias stiftelse drivit forskning och utvecklat beräkningsverktyg för sociala investeringar. Det har de, pro bono, implementerat på 90 kommuner i Sverige för att beräkna finansiella värdet av sociala insatser. Hon driver arbetet med att ta fram forskning och modeller för att inom stiftelsen förebygga ohälsa och utanförskap.
….
Lena har drivit på att bolaget ska utgå från kundnytta på riktigt i en bransch som är allt annat än transparent. Hon vill att man ska lyssna på kunderna och vara transparenta. Skandia är den enda banken har helt transparenta priser/rabatter på bolån och visar snittränta på bolån. I en bransch som prioriterar kortsiktig vinst för aktieägare är detta att ruska om och applicera ekonomisk hållbarhet med respekt för kunden
….
Alla banker är nu del i Finanskoalitionen mot barnpornografi. Det är Lenas verk, när hon började 2007 med den idén så tyckte ingen annan bank att det var relevant. Nu är alla del av koalitionen

Juryn tar hänsyn till följande parametrar:
Åstadkommen affärsnytta: Hur har personen bidragit till hållbar affärsutveckling – på ett såväl strategiskt som konkret sätt?
Åstadkommen hållbarhetsnytta Vilken övergripande effekt och betydelse har arbetet haft ur hållbarhetsperspektiv?
Ledarskap: Hur har personen utövat ledarskap, såväl internt som externt?
Innovation och nytänkande: Har personen visat prov på innovationsförmåga och nytänkande?

Juryn består av följande personer:
Susanne Sweet, Handelshögskolan
Annika Helker Lundström, Regeringskansliet
Erika Svensson, Ledarna
Tomas Haglund, Accenture
Mikael Salo, Miljöaktuellt.

Priset delas ut på Sustainable Business Day den 3 mars i Stockholm.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.