Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De låg bakom Climategate

Publicerad: 9 november 2010, 09:52

Den uppmärksammade striden om klimatforskningen i fjol fick namnet Climategate. Den resulterade i sjunkande tilltro till forskarna och satte käppar i hjulet för Köpenshamnsmötet. Jens Ergon på SVTs Vetenskapens Värld skildrar i sin dokumentär vilka det var som låg bakom och hur de jobbar.


Ämnen i artikeln:

Klimatskeptiker

Det började på Climate Research Unite på East Anglia- universitetet. Den lilla institutionen med 20 medarbetare förvaltar den kanske bästa tidsserien för temperaturmätningar som sträcker sig 150 år tillbaka i tiden. I november 2009 blev de måltavla för hackare som bröt sig in i datorerna och kom över forskarnas privata mejlkorrespondens.

– Uppenbarligen finns det folk som tycker det vi gör är viktigt. Det vi gör strider mot vad de tycker om klimatet eller vad de tycker ska göras åt det. Men istället för att attackera forskningen valde de att attackera forskarna, säger forskningsledaren Phil Jones till Jens Ergon på Vetenskapens Värld.

De stulna dokumenten spreds snabbt – via en rysk server i Tomsk – på bloggar och hemsidor bland klimatskeptiker. Vem som låg bakom spridningen är fortfarande okänt. Utdrag ur korrespondensen togs som intäkt för att forskarna stängt ute skeptiker och att de medvetet överdrivit resultaten för att få fram rätt klimateffekt.

Forskningsledaren Phil Jones avfärdade kritiken men tvingades till slut att avgå från sin post.

Det är den kanadensiske ekonomiprofessorn Ross McKitrick och matematikern Steve McIntyre som anses ha fått Phil Jones på fall. De är båda forskare i den klimatskeptiska frontlinjen. Ross McKitrick är professor vid universitet i Guelph och rådgivare på tankesmedjan Fraser Institute. Steve McIntyre jobbade tidigare i gruvindustrin men ägnar sig sedan 2002 åt att granska klimatforskarnas resultat. Han har startat den populära bloggen Climate Audit.

De båda forskarna hade under lång tid försökt att få ut uppgifterna från de 4000 väderstationer som utgör grunden i East Anglias tidsserier. Under sommaren 2009 några månader före dataintrånget överöstes forskarinstitutionen av krav från McKitrick och McIntyre och andra på att lämna ut information.

– Forskarna säger att de
överöstes av förfrågningar de inte kunde svara på men det är precis tvärtom. Det enda skälet att vända sig till dem var att det inte fanns något alternativ. Och han [Phil Jones/red] producerade inte de uppgifter han lovat att utlämna sedan länge, säger Ross McKitrick i programmet.

Med i dokumentären finns även forskaren Michael Mann från Pennsylvania State university. Han har motarbetats under lång tid och  anklagats för att manipulera med klimatdata. Michael Mann beskriver Climatgate och händelserna som föregick detta som en häxjakt och en kampanj med politiska rötter.

– Alla försök att smutskasta klimatforskning inträffar före viktiga möten. Men jag blev förvånad över att de sjönk så lågt som till att bryta sig in i forskarnas datorer, för att sedan på ett ohederligt välja ut ord och meningar tagna ur sitt sammanhang och på så sätt smutskasta forskarna, säger Michael Mann.

Trots all rabalder och uppståndelse har ingen kunnat hitta något fel i tidsserierna och resultaten från East Anglia-universitet. Flera utredningar har gått igenom materialet. Den kritik som framförts handlar om att forskarna inte varit tillräckligt öppna med att lämna ut information.

Vad Climategate egentligen handlar om är enligt kritikerna ett skickligt sätt att fördröja klimatarbetet. Klimatskeptikerna använder samma taktik som tobaksindustrin gjorde när de lyckades stoppa tuff lagstifning i decennier genom att fokusera på osäkerheter i forskningsunderlaget och ifrågasätta värdet av politiska åtgärder. Trots att det stora flertalet forskare var övertygade om sambandet mellan rökning och lungcancer.

– Deras attack kom vid exakt rätt tillfälle för att hindra framgångar i det internationella klimatarbetet. Även om skadan reparerats så gick mycket momentum förlorat i den amerikanska kongressen och i Köpenhamn, säger Stephen Schneider, professor vid Stanford universitet.

I dagarna har hundratals amerikanska forskare skrivit på ett upprop för att sprida information om forskningsunderlaget, rapporterar the Guardian. The American Geophysical union (AGU) som är en ledande organisation bland klimatforskare kommer att presentera en hemsida för journalister med uppdaterad klimatinformation. Sidan kommer att vara strikt vetenskaplig och avhålla sig från politiska kommentarer.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Klimatskeptiker

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.