Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De okända nummersändarna

Publicerad: 20 oktober 2008, 12:35

Finns det fortfarande saker som vi inte vet vad det är? Saker skapade av människan i ett syfte, så hemligt att ingen vet vad det är, trots att dess existens är hur uppenbar som helst?


Brittisk antenn på Cypern

Eins, null, zwei, vier, sieben … eins, null, zwei, vier, sieben… Så kan det låta på kortvågen om du råkat ratta in en så kallad nummersändare. Skruvar du till ett annat ställe kan det låta så här: Bravo Charlie Echo Delta Quebec … Sierra Echo Alpha Lima Kilo… Timme in och timme ut. Meningslösa teckenserier som läses av manliga eller kvinnliga röster, på engelska, franska, tyska, ryska, arabiska eller kinesiska. I många fall hör man att det är en dator som spelar upp ljudklipp med mänsklig röst, i andra fall är det levande människor som läser.

Fenomenet är känt ända sedan första världskriget. Sändarna, som känns igen på uppläsarens röst, en igenkänningsmelodi, eller ibland på deras tekniska karaktäristika (modulation) och problem, som ett allmänt bakgrundsbrum, ostabil bärvåg eller liknande, återkommer alltid på samma frekvens och för det mesta enligt en bestämd tidtabell. Organisationerna som ligger bakom gör stora ansträngningar för att klara tidtabellen och skulle något hända med en sändare kommer rösten ofta igen väldigt snart (efter en del mekande får man tro). Sändarna är faktiskt så regelbundna och uppläsarnas accenter så välkända att stationerna fått smeknamn, som The Lincolnshire Poacher, The Buzzer, OLX, Skylark, Pyongyang BC och så vidare.

Det finns organisationer som inte gör annat än forskar i detta underliga fenomen och försöker ta reda på vad det skulle kunna vara. Efter många års avlyssning har de hängivna lyssnaramatörerna blivit riktiga ”kompisar” med nummerstationerna. En del personer har ägnat sig åt att pejla nummersändare och man har kommit fram till att åtminstone vissa sändningar emanerar från utländska beskickningar, ambassader, i världens olika städer. I vissa fall har man kunnat spåra dem till olika länder, som Kuba, Tyskland, Nordkorea eller något östeuropeiskt land. Men det går aldrig att vara riktigt säker.

Ryska ambassaden i Stockholm

Det finns gott om teorier vad sändningarna skulle kunna vara till för. Det uppenbaraste är kodade meddelanden till spioner i främmande land, som används i de fall det skulle kunna vara för farligt för agenten att ta emot brev, mail eller telefonsamtal. En person påstår sig ha flytt från STASI i Östtyskland och fått hjälp av västmakterna med en kodbok och anvisningar om hur man skulle lyssna på nummersändningar. Stämmer detta har vi att göra med sk blockkrypto (one time pad), ett krypto som är oknäckbart såvida man inte har kodboken som hör till. Anledningen till att man använder enkel mänsklig röst och amplitudmodulation antas vara att det kan vara svårt för övervakade spioner att få tag i avancerad utrustning.

BBC har anklagats för att, om inte ligga bakom, så åtminstone släppa till sina antenner och sändare på olika ställen i världen för nummermeddelanden, något man kategoriskt förnekar. Naturligtvis. Brittiska militärbaser utomlands har ansetts ligga bakom, även om man aldrig kan få fram bevis. Bevis och bevis, man kan pejla signalen dit, men det går inte att få något svar.

Rysk antenn i Rom

Nummersändarna drabbas ibland av störsändare som försöker dölja meddelandet. Detta, tillsammans med misstankarna om att sändningarna kommer från stormakternas militärbaser, bevisar att vi har med stormaktsrelationer att göra, och uppenbarligen inte de bästa relationer. Om du trodde att Sovjets fall betydde att tiden var förbi då skumma typer i regnrock och svart slokhatt smög omkring i mörka gränder och smusslade med mikrofilm, så är det dags att tänka om. Den hemliga spionen är fortfarande lika hemlig och lika aktuell.

Läs mer

Shortwave espionage: www.simonmason.karoo.net/page30.html Här kan du läsa mera historik och höra ljudprover

If it had not been for 15 minutes: www.myspystory.com/intro.html en mörk historia som påstås vara autentisk, om STASI, förräderi, spioner och kortvåg i gamla Östtyskland

Ljudprov: Oscar Lima www.swldxer.co.uk/ol-js.wma
Ljudprov: Juliett Bravo www.swldxer.co.uk/jb-js.wma
Ljudprov: “Lincolnshire Poacher” six-six-four-six-one: www.swldxer.co.uk/E3LINCS.wma

http://en.wikipedia.org/wiki/Numbers_station

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.