Klimat
De politiska färgskalorna hos Sveriges miljöbästa kommuner
Publicerad: 29 juni 2018, 05:47
Blått, rött, grönt eller en salig blandning? Här tittar vi på hur det politiska styret ser ut i toppen av landets miljöbästa kommuner.
Färgen på det politiska styret kan tänkas vara en central utgångspunkt för hur ambitiös och visionär en kommuns miljöpolitik är. I årets rankning av miljöarbetet i Sveriges kommuner har Aktuell Hållbarhet kompletterat de tio miljöbästa kommunerna 2018 med färgen på det aktuella politiska styret i respektive kommun.
Så här ser det ut i Sveriges tio miljöbästa kommuner:
- Helsingborg – Blågrönt (M, C, Kd, L, Mp)
- Gävle – Blått (M, C, Kd, L). Skifte i politisk ledning från S, V, Mp 2015.
- Stockholm – Rödgröntrosa (S, V, Mp, FI)
- Västerås – Rödgröntblått (S, Mp, Kd, C)
- Karlstad – Blågrönt (M, C, Kd, L, Mp)
- Lund – Rödgröntrosa (S, Mp, V, FI)
- Uppsala – Rödgrönt (S, V, Mp)
- Nacka – Blått (M, C, Kd, L)
- Jönköping – Blått (M, C, Kd, L)
- Lomma – Blått (M, C, Kd, L)
I tio i topp hittar vi alltså fyra renodlade (blå) alliansstyren, fyra styren som är rödgröna med i vissa fall med rosa inslag och två koalitionsstyren över blockgränserna.
Svaret på frågan vilken färg som krävs för att bli en av Sveriges miljöbästa kommuner är svaret att det inte går att säga eller att det nog inte spelar så stor roll.
Det vi vet spelar roll, efter tio års rankning och analyser av kommunerna i topp, är de lokala politiska företrädarnas engagemang och passion för miljöfrågor. Detta i kombination med mod, en förmåga (och i viss mått av resurser) att prioritera och arbeta långsiktigt strategiskt, integrerat och praktiskt med frågorna är nyckeln till att åstadkomma ett ambitiöst miljöarbete på bred front.
Viktigt är tydliga konkreta mål, att miljöfrågorna integreras i hela den kommunala verksamheten och ett fungerande samspel mellan politiker och tjänstepersoner.
Ett råd till de kommuner som inte lyckas kvala in så högt på rankningen – men vill göra det framledes är att noga titta på kommunerna i toppen. Där finns mycket inspiration, lärdomar och erfarenheter att hämta.
Mikael Salo
chefredaktör, Aktuell Hållbarhet