Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De polska miljöveteranernas kamp för Östersjön

Publicerad: 7 september 2010, 12:15

När årets mottagare av Baltic Sea Water Award idag talade på Världsvattenveckan var det två riktiga miljöveteraner som klev upp på scenen.


Ämnen i artikeln:

Hav

Idag mottog de två polska miljöförebilderna, professor Maciej Nowicki och professor Marek Gromiec, Swedish Baltic Sea Water Award på Världsvattenveckan. Det tva var två ytterst glada prismottagare som mötte besökarna.
– Det är en stor ära och jag är väldigt glad över priset. Det känns som ett tecken på uppskattning från den svenska sidan, säger Maciej Nowicki

Marek Gromiec och Maciej Nowicki.

Maciej Nowicki är före detta miljöminister och grundare av den polska, idag ickestatliga, organisationen EcoFund. Under dagens föreläsning passade han på att berätta om EcoFunds minst sagt framgångsrika Östersjöarbete.

EcoFund grundades 1992 som en del av det polska statsskuldsutbytet då USA, Frankrike, Italien Schweiz och Norge skrev av delar av lånen för att pengarna istället skulle investera i olika miljöprojekt. Sedan dess har organet kanaliserat utländska investeringar i ett stort antal miljöprojekt och satsningar på miljöprojekt i Polen.

Maciej Nowicki berättar att EcoFunds investeringar finanserar mellan 30-60 procent av de projekt de går in i.
– Dessuotm assisterar vi om teknologival och finansieringsmöjligheter. Ecofund är också med och finansierar rena naturskyddsåtgärder längs den polska kusten.

Just Östersjön blev tidigt ett viktigt fokus för EcoFund och Maciej Nowicki kunde presentera en rad konkreta framgångar i Polens Östersjöarbete. För 20 år sedan saknades vattenreningsverk i samtliga polska kuststäder. Idag har man minskat utsläppen av näringsämnen i vattnet med 80 procent sedan dess.
– Man måste komma ihåg Polens bakgrum som ett före detta kommunistland, säger Maciej Nowicki. Då grävdes 100 procent av avfallet ner i marken och 68 procent av avloppsvattnet hanterades bara mekaniskt.

Som om inte detta vore nog drabbades Polen efter murens fall i en djup ekonomisk kris med en enorm statsskuld och en inflation på över 200 procent.
– Trots detta bestämde sig den nytillsatta polska regeringen för att ammortera ner statsskulden. Samtidigt satte man den första strategiska planen mot hållbar utveckling och skydd av miljön som någonsin tagits av ett föra detta kommunistland.

Också den andra mottagaren av Baltic Sea Water Award, professor Marek Gromiec, har enligt juryn till priset stort bidragit till den positiva utvecklingen av Polens arbete med Östersjöns miljö. Främst har Gromiec arbetat i många år inom det nationella rådet för vattenrestaurering.
– Jag är väldigt glad över att få ta emot det här priset. Och något av der roligaste med det är att jag får dela det med Maciej Nowicki, säger han.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Hav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.