tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De ska bli världsbäst på tester av solceller

Publicerad: 30 januari 2009, 09:52

Unik testutrustning ska göra Lumicum i Härnösand världsledande på testverksamhet.


Avancerade tester av solceller ska bli en svensk paradgren. Det är i alla fall förhoppningen vid solengergilabbet Lumicum i Hörnösand. Hur påverkas verkningsgraden av vädret? Hur klarar nya material extrema klimat. Den typen av frågor från tillverkare i hela världen ska få sitt svar i Sverige.

Vid Lumicum färdigställs i februari en klimatkammare som ska simulera extrema väderförhållanden. I sommar ska en konstgjord sol finnas på plats och redan nu är en utomhusanläggning på plats där temperatur, flöden, solinstrålning och elproduktion mäts.

– Vi skaffar just nu utrustning som ska göra oss bäst i världen på det här, säger Joakim Byström, grundare av Stiftelsen för forskning om koncentrerad solenergi som driver Lumicum-labbet.

– Kan man göra en solfångare fem procent bättre har man gjort det väldigt bra. Men då måste man ju kunna mäta med fem procents noggrannhet, säger Joakim Byström.

Klimatkammaren blir en kammare på 50×50 centimeter som kan alternera mellan 40-gradig kyla och 80-gradig värme.

– Vi är ju snåla och hade i princip funderat på att bygga något själva där man flyttade det som ska testas mellan kammare, säger Joakim Byström.

Idén föll på det enkla faktum att testcyklerna ska omfatta 1.000 temperaturbyten under kanske en vecka. Dessutom ska kammaren i det 80-gradiga läget ha en luftfuktighet på 80 procent.

Den konstgjorda solen ska med hjälp av urladdningslampor göra det möjligt att forska på högeffektiva solceller året runt i Hörnösand.

– Det vi ska göra är att hjälpa företag som bygger koncentrerande solfångare, som alltså fokuserar mycket solljus på en högeffektiv solcell, säger Joakim Byström.

Tester av koncentrerande solceller sker redan i dag med hjälp av speglar, men främst på platser med gott om sol. Alltså inte Sverige.

– Kör man 20 solars koncentration genererar du 20 gånger så mycket ström i den solcellen och då vill man kunna se att den kan hantera det, säger Joakim Byström.

Tre miljoner kronor har Stiftelsen för forskning om koncentrerad solenergi anslagit till testutrustningen. Marknad för testerna tycks inte saknas. Enligt Joakim Byström har labbet tagit emot förfrågningar från flera håll i världen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev