Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

De ska stoppa miljöbovarna med nytt pris till bästa resepolicy

Publicerad: 16 December 2005, 06:09

Dåligt planerat resande är en av de värsta miljösynderna hos svenska företag. Även hos företag med genomarbetade miljöprogram saknas ofta miljöhänsyn i resandet. Svenska Naturskyddsföreningen och Arlanda Express drar igång ett samarbete för att ändra på detta. Ett nytt miljöpris på 50 000 kronor ska delas ut till det företag eller organisation som har bästa resepolicyn.


– Vi vill skapa en morot för företag och organisationer så att de uppmuntras att förändra sitt resebeteende, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen. Det handlar om innovativa sätt att uppmuntra medarbetarna att tänka miljö, inte bara i sitt resande i tjänsten, utan också i resorna till och från arbetet.

– Många företag har idag en resepolicy och en miljöpolicy, men det är alltför sällan som resepolicyn beaktar miljöaspekter. Och även om policyn är bra så brister det ibland i genomförandet. Vi vill med detta pris uppmuntra företag att se över sitt resande, säger Per Thorstenson, vd för Arlanda Express som tillsammans med Länsförsäkringar finansierar priset.

Naturskydsföreningen väljer ut vinnare av priset. Riktlinjerna för priset kommer senast den 31 januari att offentliggöras på: SNF:s webbplats www.snf.se. Prisutdelning ska ske i november varje år.

Mera fakta: Var tredje resa i Sverige sker till och från arbetet eller i tjänsten och vi reser allt mer. Det ökande resandet medför bland annat en ökad påverkan på växthuseffekten, ökade partikelutsläpp och fler trafikstockningar. Den största miljöboven är bilen. Vägtransporterna står för en tredjedel av alla koldioxidutsläpp och varannan bilresa i Sverige är kortare än fem kilometer. Om vi skulle resa mindre eller välja andra färdmedel, skulle det ge stora miljövinster. (Naturskyddsföreningen)

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.