Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

De ska storstäda världens högsta soptipp

Publicerad: 28 Januari 2011, 09:45

Tio ton skräp måste bort från världens högsta högsta berg, Mount Everest. Det är en svårknäckt nöt. Här är de svenska och internationella äventyrsstjärnorna som enas kring den grannlaga uppgiften. Målet är ett komplett sophanteringssystem som löser problemet permanent.


Ämnen i artikeln:

Renata ChlumskaCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Nedskräpningen av världens mest klättervärda bergstoppar är ett känt miljöproblem. Även om dagens klättrare är bättre på att ta med sig sitt skräp från bergen finns mängder av sopor kvar sedan årtionden tillbaka.

Nu går ett gäng äventyrare ihop för att starta ett projekt vars mål är att rensa det mest ikoniska av berg, Mount Everest, från sopor. Mellan åtta och tio ton skräp ska ner från bergets högsta delar ned till baslägret på 5.450 meter där det ska källsorteras och omhändertas. Sammanlagt har 4.000 personer varit på toppen av Everest de senaste 20 åren, mängden skräp där är betydande och krympande glaciärisar blottlägger stora mängder gamla försyndelser.

Mount Everest är skräpigt. Det ska det bli ändring på.

Huvudmän för projektet är den ideella organisationen Eco Himal och Everest Summiteers Association, de nepalesiska bergsbestigarnas fackliga organisation. Projektets svenska initiativtagare är äventyraren och bergsbestigaren Tommy Gustafsson.

– Det här sker inte på en vecka, det tar säkert år. Målet är att den här regionen ska bli ett hållbart turistmål och att de som bor där ska få en bättre livsmiljö, sa Tommy Gustafsson när projektet som döpts till Save Everest 2011 presenterades i Stockholm på fredagen.

Projektet är unikt genom att det är det första städprojektet på Everest som fått ekonomiskt stöd – 100.000 dollar – från de nepalesiska myndigheternas. Flera svenskar finns med som goodwill-ambassadörer. Lars Cronlund, första svensk att bestiga Everest från nordsidan, Fredrik Sträng och Renata Chlumska är med.

– När jag åkte till Nepal första gången 1996 förälskade jag mig i naturen och människorna där. Men vi kommer dit från väst och får de här upplevelserna, vi måste ta ansvar för det också, säger Renata Chlumska.

Projektet går in i ett skarpt läge 15 april då städoperationen på plats inleds. Städningen som beräknas ta sex veckor kommer att utföras av bergsbefolkningen, sherpas. De cirka tio ton sopor som plockas ned från berget ska källsorteras och i den mån det går återvinnas. Det som inte kan återvinnas ska transporteras till Kathmandu där återvinningsföretag tar vid.

Ett antal avfalls- och återvinningsstationer längs med vandringsleden till Everests baslägger är också planerade. Men mycket arbete återstår.

– Vi har fått några maskiner men några företag har ännu inte etablerats kring det här, säger Wongchu Sherpa, grundare av Everest Summiteers Association och nepalesisk initiativtagare till Save Everest 2011.

Projekets mål är att lokalbefolkningen i regionen ska utbildas för att själva hantera stationerna.

– Vi tror att det är viktigt att det är ett lokalt projekt som vi stöttar och inte blir något som upphör när vi åker hem, säger Tommy Gustafsson.

Läs mer om projektet på Eco Himals webbplats. Projektet ska även ha en egen webbsida samt finnas på Facebook.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.