Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De svenska hjärnorna bakom COP-kuppen

Publicerad: 14 december 2009, 11:08

Här är historien om varför Wallström, Brundtland och Robinson äntrar FN-scenen med stenhårda krav. Möt de svenska strategerna bakom ”Road to Copenhagen”.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


På scenen står förra norska statsministern och modern till definitionen på hållbar utveckling Gro Harlem Brundtland, förre EU-kommissionären Margot Wallström och den före detta irländska premiärministern, Club of Madrid, Mary Robinson och lämnar en vass kommuniké som kräver klimaträttvisa. Mottagare är chefssekreterare för FN:s klimatavdelning Yvo De Boer.
I bakgrunden myser två män; uppdraget är genomfört.

Det hela började för över 10 år sedan när Per-Uno Alm och Kaj Embrén, förgrundspersoner bakom det Det Naturliga Steget, med stöd av Gordon och Anita Roddick grundade konsultföretaget Respect med målsättningen att kommersialisera sambanden mellan hållbar utveckling, lönsamhet och ansvarsfullt företagande.

Idag, nästan nio år efter grundandet, frodas Respect. Bolaget storlanserar sitt klimatverktyg Svante och på saften vittnar många företagsledare om hur deras konsultinsatser fått ordning på ledningens hållbarhetskompass. De två herrarna har även grundat nätverket Blicc, Business Leaders in Climate Change – som fått stort genomslag och visats upp som ett paradexempel på att ansvarsfulla företag faktiskt kan och gör bra affärer

Det var någonstans där i början på resan, när utsläppsrätter, CDM-projekt och IPCC var relativt okända begrepp för en större allmänhet, som idén föddes och växte och stöttes och blöttes tills den stod klar och tydligt.
– Vi hade ambitionen att faktiskt göra ett avtryck på klimatförhandlingarna i Köpenhamn, att få fram ett tydligt budskap med fokus på klimaträttvisa, berättar Alm och Embrén entusiastiskt för Miljöaktuellt under Almedalsveckan för snart ett halv år sedan. Sen tänkte vi att vi kanske kunde få Gro, Mary och Margot att skapa opinion och adressera frågeställningarna. Till en början var det en utmaning att få dem att träffas och inse att de faktiskt hade något gemensamt.

Ett av nyckelögonblicken var när de tre damerna fick frågan om de hade intresse att arbeta tillsammans.
– Det var några dagars spännande väntan. Beskedet var så oerhört tydligt och klart att de ville inleda ett samarbete inför Köpenhamnsmötet. Det var en skön känsla, säger Kaj Embrén.

Efter det började en gemensam agenda och arena att skapas. Det kom att bestå av Globe Europe, en europeisk organisation för lagstiftare i Europa, Club of Madrid, som samlar före detta statsministrar och presidenter från hela världen och Respect Table som består av företag som strävar efter hållbar utveckling.

I november 2007 föddes "Road to Copenhagen" vid ett första möte i Brüssel. Därefter rullade saker och ting på i ett snabbt tempo. Ytterligare ett möte hölls under 2008 i Brüssel, årets Almedalsvecka inleddes med en succéartad och fullsatt "Road to Copenhagen"-konferens i landshövdingens trädgård. I början av de globala klimatförhandlingarnas gick den sista konferensen av stapeln i Malmö. Staden var engagerad, likaså Invest in Skåne, Länsstyrelsen och ett stort antal företag. Agendan var ambitiös och samtalen under de två dagarna leds helt igenom av Mary Robinson, Gro Harlem Brundtland och Margot Wallström. Efter två dagars arbete var slutligen kommunikén klar – och de tre damerna åkte till FN:s klimatmöte för att slutföra uppdraget.

Hur känns det? Frågan ställs till Kaj Embrén ett dygn efter att kommunikén har lämnat över.
– Vi är fortfarande oroade att vi inte når dit vi vill med ett avtal i Köpenhamn. Det känns ändå som vi flyttat fram positionerna och lyft frågan om Klimaträttvisa mellan I- och U-värld. Det är enavgörande faktor i förhandlingarna, säger Kaj Embrén.

Blir det någon fortsättning?
– Det håller vi just på att utvärdera. Mexico blir troligen en viktig mötesplats och vi funderar på hur vi bäst kan agera. De tre damerna är ett sammansvetsat gäng ledare som vill ha inflytande i den pågående processen så det någon form av fortsättning blir det säkert.

I början på hösten lanserade du och Per-Uno Alm ytterligare ett nytt bolag, Spero. Vad är er vision och era mål?
– Eftersom Respect nu så har sitt fokus att erbjuda olika klimattjänster så kändes det bättre att ägarna och grundarna av Respect ägnar sig mer åt styrelsearbete och ledarskapsfrågor i ett eget bolag. Hållbarhetsfrågorna på VD-nivå utgör en betydelsefull faktor om ett företag skall lyckas på den marknadsplats som nu förändras snabbt. Varumärkes- och marknadspositionering blir centralt i vårt arbete. Givetvis kommer vi att ha ett särskilt öga på det internationella nätverk som vi byggt upp under de drygt tio åren sedan Respect startade. Vi har också en särskild känsla för att stödja de nya entreprenörerna som utvecklar både gamla och nya tekniska lösningarna för ett hållbart samhälle. Där kommer ni säkert att också träffa på oss, säger Kaj Embrén.

Fakta om Kaj Embrén och Per-Uno Alm

Namn: Kaj Embren
Ålder: 61
Bor: Gamla Stan, Stockholm
Titel: Partner and Co-founder Respect
Bakgrund: Miljö och hållbarhetskonsult i över 30 år, fd Informationschef som arbetat med Public Affairs frågor i över 20 år.

Namn: Per-Uno Alm
Ålder: 57
Bor: Sjörups Höjd, Ystad
Titel: Partner och Co-founder Respect
Bakgrund: Management konsult inom fastighetssektorn, Generalsekreterare i Det Naturliga Steget och senior rådgivare inom regeringskansliet under Anna Linds tid som Miljöminister

Läs mer länkar:
 www.roadtocopenhagen.org
www.speroecc.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev