Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De viktigaste miljöhändelserna i sommar

Publicerad: 4 augusti 2016, 05:00

Aktuell Hållbarhet har sammanfattat sommarens viktigaste miljöhändelser.


Ämnen i artikeln:

Annie LööfFnIsabella LövinKolkraftMiljöpartietVattenfallVolkswagen

Mer miljögifter i svenskt dricksvatten

Under de senaste åren har allt fler vattenföroreningar upptäckts i svenska vattentäkter. När Naturvårdsverket förra året fick i uppdrag att leta efter PFAS i vattnet fann man det giftiga ämnet i tre av fyra undersökta vattentäkter. I ett reportage i Sveriges Radio den 29 juni säger experter på Vattenmyndigheterna och Sveriges Geologiska Undersökning att man förmodligen skulle hitta fler miljögifter i vattnet om man bara skulle leta. Därför vill de båda myndigheterna nu införa ett nationellt kontrollprogram av dricksvattnet.

Idag saknas en systematisk nationell vattenkontroll och ansvaret för dricksvattnet ligger i första hand hos kommunerna. Men det räcker inte menar myndigheterna som vill lyfta ansvarsfrågan till ett nationellt plan och införa ett gemensamt kontrollprogram för vatten i hela landet.

Sveriges bäst i världen på hållbar utveckling ­–Isabella Lövin i sommarutspel

I slutet på juli presenterades ett nytt index över FN:s Agenda 2030-mål för hållbar utveckling. Sverige hamnade på första plats av 147 länder. I en debattartikel i Dagens Nyheter den 21 juli skriver Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, Isabella Lövin, tillsammans med Jeffrey Sachs, direktör för FN:s Sustainable Development Solutions Network (SDSN) att Sverige bör visa vägen och fungera som föregångsland när det gäller hållbar utveckling.

Thorbjörn Fälldin död

Centerpartiets tidigare ledare Thorbjörn Fälldin avlider den 23 juli. Fälldin var ledare för Centerpartiet under partiets mest framgångsrika period 1971-1985. När kärnkraften debatterades som häftigast under 1970-talet var Fälldin en engagerad kärnkraftsmotståndare. 1980 gick kärnkraftsfrågan till folkomröstning. Av tre linjer företrädde Centerpartiet den hårdaste linjen som sa nej till fortsatt utbyggnad av kärnkraften. Valet vanns dock av den mer moderata linje som stöddes av Socialdemokraterna och Folkpartiet, och som innebar att kärnkraften skulle avvecklas ”i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållandet av sysselsättning och välfärd”.

Annie Lööf informerades om utsläppsfusk inom bilindustrin redan 2012

Den 14 juli publicerar den tyska tidningen Der Spiegel uppgifter som visar att EU-kommissionen redan 2010 hade kännedom om Volkswagens manipulering av utsläppsvärdena från dieselbilsmotorer. Den 31 juli avslöjar Svenska Dagbladet att dåvarande näringsminister Annie Lööf (C) varnades om utsläppsfusk inom bilindustrin redan 2012 när EU:s industrikommissionär i ett brev till centerledaren informerade om fusket och uppmanade regeringen att agera. Trots detta skedde ingenting. Först 2015 uppdagades skandalen sedan amerikanska myndigheter testat dieselmotorer från Volkswagenkoncernen.

Vattenfall säljer sin tyska brunkolsverksamhet

Den 2 juli ger regeringen grönt ljus för försäljningen av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet till det tjeckiska bolaget EPH. Under de månader som planerna på försäljningen varit kända har regeringen kritiserats av miljörörelsen som menar att försäljningen skulle få allvarliga klimateffekter då EPH gjort klart att man tror på ”en renässans” för kolkraften. Flera organisationer menar istället att Vattenfall bör avveckla verksamheten, något som Miljöpartiet också lovade inför valet 2014. Parallellt med beslutet lanserar regeringen något som man kallar ”Utsläppsbromsen” och som innebär att Sverige under perioden 2018-2040 ska köpa utsläppsrätter för 300 miljoner årligen för att sedan annullera dessa. Trots detta möter regeringen, och framförallt Miljöpartiet, hård kritik.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.