Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De vill att grannar ska byta grejer med varandra

Publicerad: 29 januari 2019, 10:10

Malou Bäckström och Patrik Nyström har startat Locallife, här med kontorshunden London.

Foto: Matheus Boschetti

Locallife vill bygga upp en infrastruktur som underlättar för grannar att låna saker av varandra som man behöver sällan, som borrmaskinen eller snöslungan. Men som med alla delningstjänster är affärsmodellen den stora utmaningen.


Redan i dag finns appar där ute som ska underlätta för människor att dela saker i vardagen. Nu utökas den marknaden med lanseringen av grannskapsnätverket Locallife.

Locallife började som ett forskningsprojekt vid Kungliga Tekniska högskolan och har nu blivit till verklighet i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm och i Rotorp i Halmstad.

– Hygglo och andra lösningar där ute är jättebra, men vi tillför en dimension som vi tror gör det tryggare och bekvämare att verkligen låna saker av varandra som man använder sällan. Det här bygger på att vi lånar av våra grannar, säger Patrik Nyström, en av grundarna och vd Locallife.

Tanken är att användarna kan låna exempelvis slagborren eller takboxen av en granne den känner, eller en granne som den på det här sättet lär känna, i samma hus eller kvarter. Fördelen med  konceptet jämfört med andra liknande tjänster är att tilliten kan öka och viljan att dela med sig och låna blir större om avståndet är kort och personerna som är inblandade i transaktionen på något vis är bekanta.

– Folk vill leva hållbart och dela saker men det får inte upplevas som krångligt. Det löser vi med ett grannskapsnätverk, förklarar Patrik Nyström.

En annan framgångsfaktor enligt Patrik Nyström är det som av försäkringsbranschen kallas för “skamkoficineten” vilket  innebär att vi är mer rädda om saker som vi lånar av någon vi känner eller som vi riskera att möta på lokala Ica dagen efter lånet.

– Allas saker blir lätt ingens ansvar, säger Patrik Nyström.

En undersökning utförd av Locallife i december 2018 visar att intresset är stort och att 89 procent av de tillfrågade är intresserade att dela saker med sina grannar. Högst upp på grannarnas lista för vad de vill dela är verktyg, friluftsutrustning och bil.

En viktig aspekt för att få delningsekonomi att fungera är att många deltar så att det finns ett stort utbud av saker att låna. Här pekar Patrik Nyström på att LocalLife vill vara ett nätverk för grannskapets olika behov där grannar också  kan dela information om vad som händer i grannskapet, samarbeta kring utveckling och trygghet, ordna event och erbjuda varandra tjänster såsom hundvakt och läxläsning.

Som i alla projekt av det här slaget är finansieringen en svår nöt att knäcka. För även om det inte är menat som en kommersiell verksamhet måste någon betala för den administration som tjänsten generera och kräver.

I dag är det här en gratistjänst när det gäller hur man kopplar samman sakägare och saklånare. Och om dessa vill blanda in pengar eller annan ersättning, så ligger det helt utanför systemet. Men ambitionen hos Locallife är att kunna hjälpa till med olika enklare kringtjänster, som betalningslösningar och försäkringar.

– Vi har riskkapital från KTH och visst ekonomisk stöd från privata intressenter och från Vinnova. I framtiden tänker vi oss att till exempel fastighetsägare köper den här tjänsten. Men grundtanken är att det inte ska vara en kostnad att byta och låna  grejer av varandra, säger Patrik Nyström.

Här kan du läsa mer om LocalLife

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.