Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

De vill lagra vindenergi – i berget

Publicerad: 31 Augusti 2009, 09:02

Ned med komprimerad luft i berget, alstrad av vinden. Ut med den igen när det behövs elektricitet.


Energi lagrad i utrymmen i berget i form av komprimerad luft, alstrad av vinden och redo att tas i bruk vid behov. Det projektet söker amerikanska PG&E 25 miljoner stöddollar för att utveckla, meddelar företaget.

Principen för projektet, planerat att äga rum i Kern i Kalifornien, är att komprimera luft med vindenergi alstrad under dygnets lågintensiva timmar. Den lagrade luften driver sedan energialstrande turbiner när behovet av elektricitet ökar. Enligt PG&E ska det planerade projektet kunna lagra motsvarande 300 MW i upp till tio timmar.

PG&E:s idé får stöd av en rapport från Princeton skriven 2008, skriver Bizjournals.com. Komprimerad luft tillsammans med vindkraft bedöms i rapporten vara en utmärkt kombination tack vare att det ofta tenderar att blåsa som mest under nätterna när kraftbehovet är som lägst.

Alla är inte övertygade om metodens förträfflighet. I en ny rapport hävdar American Wind Energy Association att det amerikanska elnätet klarar ytterligare 8.500 vindgenererade MW utan att den här typen av lagring fordras.

– Den här typen av teknologi är ett verktyg för att integrera vind, det finns redan flera i kraftsystemet i dag som låter oss nå en hög penetration av vindkraft utan tillskott av ny lagring, säger rapportens författare, Michael Goggin till The Mercury News.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.