Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

De vill skapa ett klimatanpassningens ”Silicon Valley”

Publicerad: 7 maj 2021, 09:33

Klimatanpassning står i fokus inom samarbetet Greater Copenhagen.

Foto: Getty Images

Svenska och danska kommuner har höga ambitioner i ett nytt klimatsamarbete.


Ett flertal kommuner och regioner runt Öresund gick i höstas samman i ett partnerskap för att samarbeta kring klimatfrågor. Nu har samarbetet som kallas för ”Greater Copenhagen” förtydligats och ska till stor del inriktas på klimatanpassning. Ambitionen är nu att skapa klimatanpassningens svar på Silicon Valley, enligt dem själva.

”Med detta digitala och skalbara initiativ inleder vi nu ett av de viktigaste kapitlen – klimatanpassningen, där vi bland annat ska säkra framtiden för vårt dricksvatten”, säger Peter Danielsson (M), talesperson för Greater Copenhagen Green och borgmästare i Helsingborgs stad.

Partnerskapet bygger på fyra delar. Det handlar om dekarbonisering, minskade utsläpp från avloppsreningsverk, decentralisering, nya lösningar för regnvattenhantering, delning av kunskap, delad kunskap mellan Sverige och Danmark, samt digitalisering, insamling och delning av data.

Initiativet säger sig vara öppet för alla och myndigheter, företag och vetenskapliga institutioner uppmanas nu att ansluta sig till uppbyggandet av ett globalt kraftcenter för klimatanpassning.

Läs mer om Greater Copenhagen

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.