Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

De vill utesluta Kanada ur samväldet

Publicerad: 14 December 2009, 13:04

Författaren George Monbiot gör upp räkningen med det stora snälla landet i norr som förvandlats till den största klimatboven av alla – Kanada.


Ämnen i artikeln:

KanadaOljesand

Kanada är sämst av alla i-länder på att hålla sina löften enligt Kyoto-protokollet – istället för att sänka utsläppen med sex procent har man ökat dem med 26. Men problemet är värre än så. Det skriver författaren George Monbiot i the Guardian.

Sedan tre år jobbar den kanadensiska regeringen aktivt för att bromsa nya tuffa krav i det internationella klimatavtalet – något som fått medlemmar av det brittiska samväldet att ilskna till och kräva att landet utesluts ur gemenskapen.

George Monbiot skriver att orsaken till det kanadensiska haveriet går att hitta i den energirika delstaten Alberta – med stödet till den miljöskadliga utvinningen av oljesand som ett flagrant exempel.

Industrimagnaterna i Alberta planerar att gräva upp oljesand på en yta lika stor som England. Framställningen är mycket energikrävande och kommer om tio år att släppa ut lika mycket växthusgaser som hela Danmark.

Projektet lånefinansieras av den statliga engelska banken RBS.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

KanadaOljesand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.