Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Debatt: ”50 miljarder i miljöskadliga subventioner är inte ok!”

Publicerad: 11 juni 2012, 10:25

När tänker Lena Ek agera mot miljöskadliga subventioner på hemmaplan? undrar Jens Holm (v)


Ämnen i artikeln:

Jens HolmLena Ek

"Vid COP 10-mötet som ägde rum förra året i Nagoya beslutades att miljöskadliga subventioner ska ha fasats ut senast år 2020. Samma mål återfinns i EU-kommissionens meddelande Färdplan för ett resurseffektivt Europa – KOM(2011) 571 – där man också konstaterar att ett övergivande av miljöskadliga subventioner ”kan ge ekonomiska, samhälleliga och miljömässiga fördelar, och möjliggör ökad konkurrenskraft”.

Den svenska regeringens position inför miljötoppmötet Rio+20 är, om jag är korrekt underrättad, att verka för en utfasning av miljöskadliga subventioner. Det är välkommet.

I januari presenterade Naturvårdsverket rapporten ”Potentiellt miljöskadliga subventioner” (rapport 6455). Det är en sammanställning av de svenska miljöskadliga subventionerna. Sammanlagt uppgår de svenska miljöskadliga subventionerna till 50 miljarder kronor årligen.

Det kan handla om stora skattebefrielser från koldioxidskatten och andra skatter för bland annat torv, gruvindustrin, fisket samt flyg och sjöfart. Kärnkraften behöver som bekant inte ta sitt fulla ansvar vid händelse av en olycka, vilket också är en form av subvention, enligt myndighetens sammanställning.

Subventionerna rör också jordbruket,
inte minst köttindustrin som står för stora utsläpp samt strukturstöd till fiskeindustrin. Ett aktuellt exempel på negativa subventioner är att de tio största fiskefartygen som bedriver bottentrålning i det marina Natura 2000-området Bratten i Västra Götaland har kunnat inhösta 15 miljoner kronor i bränslesubventioner (enligt en färsk rapport från Greenpeace).

Subventioner behöver inte vara fel i sig. Det är exempelvis helt rätt att stödja ny teknik som kan hjälpa oss att minska utsläppen i framtiden. Det är också viktigt att miljöpolitiken får en rättviseprofil, att låginkomsttagare och ekonomiskt svaga grupper inte ska behöva ta ett lika stort ekonomiskt ansvar som välbeställda. Men en stor del av de miljöskadliga subventionerna i Sverige går till redan starka ekonomiska aktörer. Dessa borde därmed avskaffas.

Det är bra att Lena Ek vill lyfta problemet med miljöskadliga subventioner på internationell nivå. Men vi har uppenbarligen en rätt rejäl hemläxa att göra på hemmaplan. Det är inte OK att över 50 miljarder kronor av våra skattepengar går till sådant som ökar utsläppen av växthusgaser, försämrar den biologiska mångfalden och spär på utfiskningen av våra hav.

Lena Ek, när får vi se en
handlingsplan för att fasa ut de miljöskadliga subventionerna i Sverige?"

Jens Holm (V), miljöpolitisk talesperson

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Jens HolmLena Ek

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News